Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Increasing grain yield in bread wheat (Triticum aestivum) by selection for high spike fertility index

Pontaroli, Ana Clara; Alonso, María PíaIcon ; Mirabella, Nadia Estefania; Panelo, Juan Sebastián; Franco, María FiorellaIcon ; Vanzetti, Leonardo SebastiánIcon ; Lorenzo, Máximo
Fecha de publicación: 08/2021
Editorial: Wiley Blackwell Publishing, Inc
Revista: Plant Breeding
ISSN: 0179-9541
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Agricultura

Resumen

Spike fertility index (SF) has been proposed as a promising selection criterion for increasing grain yield (GY) in bread wheat. Here, changes in GY and related traits after simulated selection (10% intensity) for high SF or high GY per se were assessed in two RIL populations: (I) Avalon/Glupro and (II) Baguette 10/Klein Chajá, and in (III) advanced lines from a breeding programme. Grain yield, SF, grain number per unit area (GN), grain weight (GW), test weight (TW) and grain protein content (GPC) were determined. Regardless of the environmental conditions, simulated selection for high SF always resulted in GN increases (between 1.6% and 27.4%). Average GY increase observed after selection for high SF (11.5%; N = 10; SEM = 5.8) did not differ (p =.92) from the average GY increase observed after selection for GY per se (11.8%; N = 10; SEM = 4.9). Grain weight, GPC and TW tended to decrease with selection for high SF; however, these trade-offs might be avoided by concurrent selection. Our findings validate the use of SF as a selection criterion for increasing grain yield in bread wheat.
Palabras clave: BREEDING , FRUITING EFFICIENCY , GENETIC PROGRESS , GRAIN YIELD, GRAIN NUMBER , SELECTION
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 460.9Kb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/167025
URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pbr.12945
DOI: http://dx.doi.org/10.1111/pbr.12945
Colecciones
Articulos (IPADS BALCARCE)
Articulos de INSTITUTO DE INNOVACIÓN PARA LA PRODUCCIÓN AGROPECUARIA Y EL DESARROLLO SOSTENIBLE
Articulos(SEDE CENTRAL)
Articulos de SEDE CENTRAL
Citación
Pontaroli, Ana Clara; Alonso, María Pía; Mirabella, Nadia Estefania; Panelo, Juan Sebastián; Franco, María Fiorella; et al.; Increasing grain yield in bread wheat (Triticum aestivum) by selection for high spike fertility index; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Plant Breeding; 140; 4; 8-2021; 575-584
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES