Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Alviso, Dario
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Zárate Evers, Cristhian Manuel
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Artana, Guillermo Osvaldo
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Duriez, Thomas Pierre Cornil
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2022-08-26T20:15:37Z
dc.date.issued
2021-12
dc.identifier.citation
Alviso, Dario; Zárate Evers, Cristhian Manuel; Artana, Guillermo Osvaldo; Duriez, Thomas Pierre Cornil; Regressions of the dielectric constant and speed of sound of vegetable oils from their composition and temperature using genetic programming; Elsevier; Journal of Food Composition and Analysis; 104; 12-2021; 1-8
dc.identifier.issn
0889-1575
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/166762
dc.description.abstract
The dielectric constant (DC) and speed of sound (SoS) have been measured in many studies on vegetable oils (VOs). These measurements can be applied for quality control, for the detection of contaminants, and in works related to heated and frying VOs. There are several hundreds of VOs with potential use in the food industry, and for most of them, the DC and SoS values are not yet available. This paper proposes regression models of the DC and SoS of VOs as a function of their composition (saturated and unsaturated fatty acids) and the temperature. A regression study was conducted using available experimental databases including a total of 57 and 56 data in the range of 20−50 °C for the DC and SoS, respectively. The equations are obtained using genetic programming (GP). The goal is to minimize the mean absolute error (MAE) between the values of the measured and predicted DC and SoS for several VOs. The resulting GP regression equations reproduce correctly the dependencies of the DC and SoS of VOs on the saturated and unsaturated fatty acids. The validation of these equations is carried out by comparing their results to those of the experimental databases. The MAE values of the regression equations concerning the databases for DC and SoS of VOs are 0.02 and 1.0 m/s, respectively.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
DIELECTRIC CONSTANT
dc.subject
FATTY ACID
dc.subject
GENETIC PROGRAMMING
dc.subject
REGRESSION
dc.subject
SPEED OF SOUND
dc.subject
VEGETABLE OILS
dc.subject.classification
Ingeniería Mecánica
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Ingeniería Mecánica
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Regressions of the dielectric constant and speed of sound of vegetable oils from their composition and temperature using genetic programming
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-08-25T13:54:40Z
dc.journal.volume
104
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Alviso, Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Mecánica. Laboratorio de Fluidodinámica; Argentina. Universidad María Auxiliadora; Paraguay
dc.description.fil
Fil: Zárate Evers, Cristhian Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Mecánica. Laboratorio de Fluidodinámica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Artana, Guillermo Osvaldo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Mecánica. Laboratorio de Fluidodinámica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Duriez, Thomas Pierre Cornil. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Mecánica. Laboratorio de Fluidodinámica; Argentina. Universidad de la Marina Mercante; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Composition and Analysis
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0889157521003756
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104175
Archivos asociados