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dc.contributor.author
Melnichuk, Natasha  
dc.contributor.author
Braia, Mauricio Javier  
dc.contributor.author
Anselmi, Pablo Ariel  
dc.contributor.author
Meini, María Rocío  
dc.contributor.author
Romanini, Diana  
dc.date.available
2022-08-26T19:17:02Z  
dc.date.issued
2020-04  
dc.identifier.citation
Melnichuk, Natasha; Braia, Mauricio Javier; Anselmi, Pablo Ariel; Meini, María Rocío; Romanini, Diana; Valorization of two agroindustrial wastes to produce alpha-amylase enzyme from Aspergillus oryzae by solid-state fermentation; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Waste Management (elmsford); 106; 4-2020; 155-161  
dc.identifier.issn
0956-053X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/166740  
dc.description.abstract
The global amount of soybean and wheat produced is about 350 and 750 million metric tons every year, respectively. In consequence, huge amounts of waste are produced from them. The aim of this work was to employ two wastes -soybean husk and flour mill waste- to produce high quantities of alpha-amylase enzyme. The substrate composition and the culture conditions were assayed to improve alpha-amylase production by solid-state fermentation employing the fungus Aspergillus oryzae. The maximum productivity of the enzyme was achieved using a culture substrate composed of the two wastes, at 45% soybean husk and 55% flour mill by-product, without pre-treatment, at an incubation temperature of 30 °C. The optimal incubation time (6 days), yielded a very high alpha-amylase activity (47,000 U/g dry substrate) at low-cost. The enzymatic extract obtained was characterized by LC-MS, providing a complete profile of the proteins produced during the solid-state fermentation on these two wastes. Then, the extract was purified in a single-step by size-exclusion chromatography and the recovery and the purification factor of alpha-amylase enzyme were about 83% and 6, respectively. The system was scaled up 50 times and yielded a similar enzymatic activity (45,900 U/g of dry substrate).  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ALPHA-AMYLASE  
dc.subject
ASPERGILLUS ORYZAE  
dc.subject
FLOUR MILL WASTE  
dc.subject
SOLID-STATE FERMENTATION  
dc.subject
SOYBEAN HUSK  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Valorization of two agroindustrial wastes to produce alpha-amylase enzyme from Aspergillus oryzae by solid-state fermentation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-28T20:42:01Z  
dc.journal.volume
106  
dc.journal.pagination
155-161  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Melnichuk, Natasha. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Braia, Mauricio Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Anselmi, Pablo Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Meini, María Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romanini, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.journal.title
Waste Management (elmsford)  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956053X20301367  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.wasman.2020.03.025