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dc.contributor.author
Silva, Juan Manuel  
dc.contributor.author
Azcárate, Federico José  
dc.contributor.author
Knobel, Gaston  
dc.contributor.author
Sosa, Jesica Soledad  
dc.contributor.author
Carrizo, Daiana Belén  
dc.contributor.author
Boschetti, Carlos Eugenio  
dc.date.available
2022-08-26T19:13:57Z  
dc.date.issued
2020-05  
dc.identifier.citation
Silva, Juan Manuel; Azcárate, Federico José; Knobel, Gaston; Sosa, Jesica Soledad; Carrizo, Daiana Belén; et al.; Multiple response optimization of a QuEChERS extraction and HPLC analysis of diclazuril, nicarbazin and lasalocid in chicken liver; Elsevier; Food Chemistry; 311; 126014; 5-2020; 1-7  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/166736  
dc.description.abstract
A method for the simultaneous determination of three commonly used coccidiostats in chicken liver was developed, comprising a multi-residue QuEChERS (quick, easy, cheap, effective, rugged and safe) extraction step, and a liquid chromatography-ultra violet-fluorescence (HPLC-UV/FL) analysis. The QuEChERS extraction was optimized using an experimental design approach that includes a screening step to obtain the critical variables, an optimization step using multiple response surface analysis and the calculation of a desirability parameter. The optimized method was validated with fortified samples, reaching an average recovery of 91% and an overall precision of 5.5% (mean of three analytes at three levels). Limits of detection calculated on fortified samples were 20 µg kg−1 for lasalocid, 15 µg kg−1 for nicarbazin and 120 µg kg−1 for diclazuril. These values resulted at least one order of magnitude lower than the maximum allowed residue limit (MRL) of the studied coccidiostats for chicken liver.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHICKEN LIVER  
dc.subject
COCCIDIOSTAT RESIDUES  
dc.subject
FOOD SAFETY  
dc.subject
OPTIMIZATION  
dc.subject
QUECHERS  
dc.subject
RESPONSE SURFACE METHODOLOGY  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Multiple response optimization of a QuEChERS extraction and HPLC analysis of diclazuril, nicarbazin and lasalocid in chicken liver  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-28T20:42:14Z  
dc.journal.volume
311  
dc.journal.number
126014  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Silva, Juan Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Azcárate, Federico José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Knobel, Gaston. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sosa, Jesica Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carrizo, Daiana Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Boschetti, Carlos Eugenio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.126014  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619321570