Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Hails, Guillermo
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Cerminati, Sebastián
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Paoletti, Luciana Elisa
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Cabrera, Rodolfo Ariel
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Peirú, Salvador
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Aguirre, Andres
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Castelli, Maria Eugenia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Menzella, Hugo Gabriel
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2022-08-26T18:57:15Z
dc.date.issued
2020-07
dc.identifier.citation
Hails, Guillermo; Cerminati, Sebastián; Paoletti, Luciana Elisa; Cabrera, Rodolfo Ariel; Peirú, Salvador; et al.; A novel lecithin:cholesterol acyltransferase for soybean oil refining provides higher yields and extra nutritional value with a cleaner process; Springer; Applied Microbiology and Biotechnology; 104; 17; 7-2020; 7521-7532
dc.identifier.issn
0175-7598
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/166712
dc.description.abstract
The growing demand for food and biofuels urges the vegetable oil processing industry to adopt cleaner technologies to mitigate the environmental pollution caused by chemical refining processes. Over the past decade, several enzymatic methods have proven to be efficient at reducing the generated waste, but improving the benefit-cost ratio is still necessary for the widespread adoption of this technology. In this work, we show that lecithin:cholesterol acyltransferase from Aeromonas enteropelogenes (LCATAE) provides a higher extra-yield of soybean oil than a type A1 phospholipase (PLA) enzyme currently commercialized for soybean oil deep degumming. Our model indicates that crude soybean oil treated with the new enzyme generates 87% more neutral oil from phospholipids than the widely used PLA, with the corresponding reduction in waste and byproducts generation. The refined oil retains the phytosterols naturally present in crude oil, enriching its nutritional value. The results presented here position LCATAE as a promising candidate to provide the green solutions needed by the industrial oil processing sector.Key points• Selected LCAT gene candidates were expressed in E. coli.• Aeromonas enteropelogenes LCAT hydrolyzes all the phospholipids present in crude soybean oil.• The LCAT enzyme provides a higher yield of neutral oil than commercial PLA enzymes and generates less waste.• The degummed oil retains sterols with high nutritional value.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
EDIBLE OIL REFINING
dc.subject
EDIBLE OIL WASTE
dc.subject
ENZYMATIC DEGUMMING
dc.subject
LECITHIN:CHOLESTEROL ACYLTRANSFERASES
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
A novel lecithin:cholesterol acyltransferase for soybean oil refining provides higher yields and extra nutritional value with a cleaner process
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-28T20:40:14Z
dc.journal.volume
104
dc.journal.number
17
dc.journal.pagination
7521-7532
dc.journal.pais
Alemania
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.description.fil
Fil: Hails, Guillermo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cerminati, Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Paoletti, Luciana Elisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cabrera, Rodolfo Ariel. Keclon S. A.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peirú, Salvador. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aguirre, Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castelli, Maria Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Menzella, Hugo Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.journal.title
Applied Microbiology and Biotechnology
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s00253-020-10786-7
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00253-020-10786-7
Archivos asociados