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dc.contributor.author
Costa, Magdalena
dc.contributor.author
Brusa, Victoria
dc.contributor.author
Padola, Nora Lía
dc.contributor.author
Etcheverría, Analía Inés
dc.contributor.author
Sampedro, Fernando
dc.contributor.author
Fernández, Pablo S.
dc.contributor.author
Leotta, Gerardo Anibal
dc.contributor.author
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
dc.date.available
2022-08-25T02:51:16Z
dc.date.issued
2021-11
dc.identifier.citation
Costa, Magdalena; Brusa, Victoria; Padola, Nora Lía; Etcheverría, Analía Inés; Sampedro, Fernando; et al.; Analysis of scenarios to reduce the probability of acquiring hemolytic uremic syndrome associated with beef consumption; Sage Publications Ltd; Food Science and Technology International; 0; 11-2021; 1-9
dc.identifier.issn
1082-0132
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/166537
dc.description.abstract
The objective of this study was to develop a quantitative microbial risk assessment (QMRA) model to evaluate potential risk mitigation strategies to reduce the probability of acquiring hemolytic uremic syndrome (HUS) associated with beef consumption in Argentina. Five scenarios were simulated to evaluate the effect of interventions on the probability of acquiring HUS from Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC)-contaminated ground beef and commercial hamburger consumption. These control strategies were chosen based on previous results of the sensitivity analysis of a baseline QMRA model (Brusa et al., 2020). The application of improvement actions in abattoirs not applying Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) for STEC would result 7.6 times lower in the probability that consumers acquired HUS from ground beef consumption,while the implementation of improvements in butcher shops would lead to a smaller reduction. Inabattoirs applying HACCP for STEC, the risk of acquiring HUS from commercial hamburger consumption was significantly reduced. Treatment with 2% lactic acid, hot water and irradiation reduced 4.5, 3.5 and 93.1 times the risk of HUS, respectively. The most efficient interventions, in terms of case reduction, being those that are applied in the initial stages of the meat chain.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Sage Publications Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BEEF
dc.subject
HEMOLYTIC UREMIC SYNDROME
dc.subject
QUANTITATIVE MICROBIOLOGICAL RISK ASSESSMENT
dc.subject
SCENARIO ANALYSIS
dc.subject
SHIGA TOXIN-PRODUCING ESCHERICHIA COLI
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Analysis of scenarios to reduce the probability of acquiring hemolytic uremic syndrome associated with beef consumption
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-08-16T17:27:03Z
dc.identifier.eissn
1532-1738
dc.journal.volume
0
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
London
dc.description.fil
Fil: Costa, Magdalena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Brusa, Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Padola, Nora Lía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Etcheverría, Analía Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sampedro, Fernando. University Of Minnesota. School Of Public Health.; Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Fernández, Pablo S.. Universidad Politécnica de Cartagena; España
dc.description.fil
Fil: Leotta, Gerardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea. - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina
dc.journal.title
Food Science and Technology International
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1177/10820132211046124
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/10820132211046124
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