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dc.contributor.author
Kakisu, Emiliano Javier
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.contributor.author
Tironi Farinati, Carla
dc.contributor.author
Ibarra, Cristina Adriana
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela
dc.date.available
2017-05-17T20:27:37Z
dc.date.issued
2013-02
dc.identifier.citation
Kakisu, Emiliano Javier; Abraham, Analia Graciela; Tironi Farinati, Carla; Ibarra, Cristina Adriana; de Antoni, Graciela; Lactobacillus plantarum isolated from kefir protects vero cells from cytotoxicity by type-II shiga toxin from Escherichia coli O157:H7; Cambridge University Press; Journal of Dairy Research; 80; 1; 2-2013; 64-71
dc.identifier.issn
0022-0299
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/16592
dc.description.abstract
Kefir is a fermented-milk beverage originating and widely consumed in the Caucasus as well as in Eastern Europe and is a source of bacteria with potential probiotic properties. Enterohaemorrhagic Escherichia coli producing Shiga toxin is commonly associated with food-transmitted diseases; the most prevalent serotype causing epidemics is Esch. coli O157:H7. The aim of this study was to evaluate the antagonism of Lactobacillus plantarum isolated from kefir against the action on Vero cells of supernatants of the Esch. coli O157:H7 strain 69160 expressing the type-II Shiga toxin (Stx2) and to study the role of the Lactobacillus cell wall in that inhibition. Spent culture supernatants of Esch. coli O157:H7 strain 69160 led to cytotoxic effects on cultured eukaryotic cells as evidenced by the 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium-bromide–cleavage assay or by lactate-dehyrogenase release. Lb. plantarum CIDCA 83114 reduced the cytotoxic activity of Stx present in strain-69160 supernatants, and this protection was markedly higher than those of Lactobacillus kefir CIDCA 83113 and 8348 and Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus CIDCA 333. This antagonism of cytotoxicity was mimicked by Lb. plantarum cell walls but was reduced after heating or protease treatments, thus indicating a protein or peptide as being involved in the protection mechanism. The cell surface of the lactobacilli bound the subunit B of Stx thereby decreasing the cytotoxicity. These interactions could constitute the first step in preventing the damage induced by Esch. coli O157:H7 supernatants, thus representing a valuable means of potentially mitigating the noxious effects of this food pathogen.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Cambridge University Press
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Lactobacillus Plantarum
dc.subject
Kefir
dc.subject
Escherichia Coli O157:H7
dc.subject
Shiga Toxin
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Lactobacillus plantarum isolated from kefir protects vero cells from cytotoxicity by type-II shiga toxin from Escherichia coli O157:H7
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-05-15T14:43:47Z
dc.journal.volume
80
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
64-71
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Cambridge
dc.description.fil
Fil: Kakisu, Emiliano Javier. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tironi Farinati, Carla. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Departamento de Ciencias Fisiológicas. Laboratorio de Fisiopatogenia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ibarra, Cristina Adriana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Departamento de Ciencias Fisiológicas. Laboratorio de Fisiopatogenia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Dairy Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-dairy-research/article/lactobacillus-plantarum-isolated-from-kefir-protects-vero-cells-from-cytotoxicity-by-typeii-shiga-toxin-from-escherichia-coli-o157h7/ED71C81AF062A82F014047188A336F2B
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1017/S0022029912000659
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