Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Bof, Maria Julieta  
dc.contributor.author
Laurent, Franco Emanuel  
dc.contributor.author
Massolo, Juan Facundo  
dc.contributor.author
Locaso, Delia Elisa  
dc.contributor.author
Versino, Florencia  
dc.contributor.author
García, María Alejandra  
dc.date.available
2022-08-16T11:27:18Z  
dc.date.issued
2021-02  
dc.identifier.citation
Bof, Maria Julieta; Laurent, Franco Emanuel; Massolo, Juan Facundo; Locaso, Delia Elisa; Versino, Florencia; et al.; Bio-packaging material impact on blueberries quality attributes under transport and marketing conditions; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Polymers; 13; 4; 2-2021; 1-20  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/165527  
dc.description.abstract
Blueberries are highly appreciated for their high antioxidant content but are also particularly susceptible to fungal deterioration. In this work, corn starch and chitosan, byproducts of the fishing industry, as well as active compounds obtained from citrus processing waste were used to obtain active biodegradable film packaging. Blueberries were packed in corn starch–chitosan (CS:CH) films and in active films containing lemon essential oil (LEO) or grapefruit seed extract (GSE). The effects of film packaging on the quality parameters of berries and the fungal incidence of disease during storage were studied and compared to benchmark materials. A conservation assay simulating transport and commercialization conditions was conducted. Blueberries packed in CS:CH films showed antioxidant capacity values closer to those packed in commercial PET containers (Clamshells), preserving 84.8% of the initial antioxidants content. Fruit packed in LEO films exhibited the greatest weight loss and rot incidence, and poor surface color. CS:CH and GSE films controlled the fruit respiration rate and weight loss, therefore they are materials with adequate barrier properties for blueberries conservation. Bags formulated with GSE showed adequate barrier properties to maintain fruit quality attributes without the incidence of rottenness, being an interesting option for blueberries exportation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
ACTIVE PACKAGING  
dc.subject
BIO-BASED POLYMERS  
dc.subject
BIODEGRADABLE POLYMERS  
dc.subject
BIOPOLYMERS  
dc.subject
NATURAL ADDITIVES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Bio-packaging material impact on blueberries quality attributes under transport and marketing conditions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-08-16T00:45:49Z  
dc.identifier.eissn
2073-4360  
dc.journal.volume
13  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
1-20  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Bof, Maria Julieta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Laurent, Franco Emanuel. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Massolo, Juan Facundo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Locaso, Delia Elisa. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Versino, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García, María Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/polym13040481  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2073-4360/13/4/481