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dc.contributor.author
Troncozo, María Inés  
dc.contributor.author
Fígoli, Cecilia Beatríz  
dc.contributor.author
Franco, Mario Emilio Ernesto  
dc.contributor.author
Mirifico, Maria Virginia  
dc.contributor.author
Bosch, Alejandra  
dc.contributor.author
Rajchenberg, Mario  
dc.contributor.author
Balatti, Pedro Alberto  
dc.contributor.author
Saparrat, Mario Carlos Nazareno  
dc.date.available
2022-08-13T02:02:26Z  
dc.date.issued
2020-01  
dc.identifier.citation
Troncozo, María Inés; Fígoli, Cecilia Beatríz; Franco, Mario Emilio Ernesto; Mirifico, Maria Virginia; Bosch, Alejandra; et al.; Biotransformation of grape pomace from Vitis labrusca by Peniophora albobadia LPSC # 285 (Basidiomycota); Academia Brasileira de Ciencias; Anais da Academia Brasileira de Ciencias; 92; 1; 1-2020; 1-16  
dc.identifier.issn
0001-3765  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/165489  
dc.description.abstract
Grape pomace from Vitis labrusca is an important sub-product of the “American table wine” industry. It is recalcitrant to degradation, and its accumulation is a serious problem with negative environmental impacts. We analyzed the ability of five white-rot fungi to transform this residue in-vitro. Mass loss and phenol removal in grape pomace treated with each fungus were compared after 30-day solid-state fermentation. Since Peniophora albobadia isolate LPSC 285 was the fungus that showed the highest degradative ability and the lowest free phenol levels in the residue transformed, we selected this fungus to monitor its effect on this residue after 30, 60, and 90 days of incubation. We analyzed mass loss of the residue caused by the fungus activity and its chemical changes using Fourier transform infrared spectroscopy. After 90 days of incubation, Peniophora albobadia isolate LPSC 285 reduced grape pomace mass by 20.48%, which was associated with degradation of polysaccharides and aromatic structures. We concluded that Peniophora albobadia LPSC # 285 isolate is a promising fungus to transform grape pomace from Vitis labrusca under solid-state fermentation conditions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academia Brasileira de Ciencias  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
FUNGI  
dc.subject
GRAPE POMACE  
dc.subject
PENIOPHORA ALBOBADIA  
dc.subject
TRANSFORMATION  
dc.subject
VITIS LABRUSCA  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Biotransformation of grape pomace from Vitis labrusca by Peniophora albobadia LPSC # 285 (Basidiomycota)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T17:25:12Z  
dc.identifier.eissn
1678-2690  
dc.journal.volume
92  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-16  
dc.journal.pais
Brasil  
dc.description.fil
Fil: Troncozo, María Inés. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fígoli, Cecilia Beatríz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Franco, Mario Emilio Ernesto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mirifico, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bosch, Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rajchenberg, Mario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Centro de Investigación y Extensión Forestal Andino Patagónico; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Balatti, Pedro Alberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Saparrat, Mario Carlos Nazareno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
Anais da Academia Brasileira de Ciencias  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1590/0001-3765202020181174  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scielo.br/j/aabc/a/Vf7cC3yRmKPDt9J8yzJBj8B/?lang=en