Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Deseta, Maria Laura Griselda
dc.contributor.author
Sponton, Osvaldo Ernesto
dc.contributor.author
Erben, Melina
dc.contributor.author
Osella, Carlos Alberto
dc.contributor.author
Frisón, Laura Noemí
dc.contributor.author
Fenoglio, Cecilia Lorena
dc.contributor.author
Piagentini, Andrea
dc.contributor.author
Santiago, Liliana G.
dc.contributor.author
Perez, Adrián Alejandro
dc.date.available
2022-08-11T11:56:19Z
dc.date.issued
2021-10
dc.identifier.citation
Deseta, Maria Laura Griselda; Sponton, Osvaldo Ernesto; Erben, Melina; Osella, Carlos Alberto; Frisón, Laura Noemí; et al.; Nanocomplexes based on egg white protein nanoparticles and bioactive compounds as antifungal edible coatings to extend bread shelf life; Elsevier Science; Food Research International; 148; 10-2021; 1-12
dc.identifier.issn
0963-9969
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/165114
dc.description.abstract
This work is aimed to obtain nanocomplexes based on egg white protein nanoparticles (EWPn) and bioactive compounds (BC), carvacrol (CAR), thymol (THY) and trans-cinnamaldehyde (CIN), and evaluate their application as antifungal edible coatings on preservative-free breads. The nanocomplex formation was studied through stoichiometry, affinity, colloidal behavior, morphology, and encapsulation efficiency (EE, %). Rounded-shape nanocomplexes with particle sizes < 100 nm were obtained. The EE values were similar for all BC (>83%). Furthermore, the in vitro antifungal activity of the nanocomplexes was verified using the Aspergillus niger species. The nanocomplexes were applied as coatings onto the crust of preservative-free breads, which were stored for 7 days (at 25 °C). The coatings had no impact on the physicochemical properties of the bread loaves (moisture, aw, texture, and color). Finally, the coatings based on EWPn-THY and EWPn-CAR nanocomplexes showed higher antifungal efficacy, extending the bread shelf life after 7 days.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIFUNGAL COATINGS
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS
dc.subject
BREAD
dc.subject
EGG WHITE PROTEIN NANOPARTICLES
dc.subject
NANOCOMPLEXES
dc.subject
SHELF LIFE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Nanocomplexes based on egg white protein nanoparticles and bioactive compounds as antifungal edible coatings to extend bread shelf life
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-08-08T15:16:34Z
dc.journal.volume
148
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Deseta, Maria Laura Griselda. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sponton, Osvaldo Ernesto. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Erben, Melina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Osella, Carlos Alberto. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Frisón, Laura Noemí. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fenoglio, Cecilia Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piagentini, Andrea. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santiago, Liliana G.. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Adrián Alejandro. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.journal.title
Food Research International
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0963996921004968
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110597
Archivos asociados