Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Deseta, Maria Laura Griselda  
dc.contributor.author
Sponton, Osvaldo Ernesto  
dc.contributor.author
Erben, Melina  
dc.contributor.author
Osella, Carlos Alberto  
dc.contributor.author
Frisón, Laura Noemí  
dc.contributor.author
Fenoglio, Cecilia Lorena  
dc.contributor.author
Piagentini, Andrea  
dc.contributor.author
Santiago, Liliana G.  
dc.contributor.author
Perez, Adrián Alejandro  
dc.date.available
2022-08-11T11:56:19Z  
dc.date.issued
2021-10  
dc.identifier.citation
Deseta, Maria Laura Griselda; Sponton, Osvaldo Ernesto; Erben, Melina; Osella, Carlos Alberto; Frisón, Laura Noemí; et al.; Nanocomplexes based on egg white protein nanoparticles and bioactive compounds as antifungal edible coatings to extend bread shelf life; Elsevier Science; Food Research International; 148; 10-2021; 1-12  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/165114  
dc.description.abstract
This work is aimed to obtain nanocomplexes based on egg white protein nanoparticles (EWPn) and bioactive compounds (BC), carvacrol (CAR), thymol (THY) and trans-cinnamaldehyde (CIN), and evaluate their application as antifungal edible coatings on preservative-free breads. The nanocomplex formation was studied through stoichiometry, affinity, colloidal behavior, morphology, and encapsulation efficiency (EE, %). Rounded-shape nanocomplexes with particle sizes < 100 nm were obtained. The EE values were similar for all BC (>83%). Furthermore, the in vitro antifungal activity of the nanocomplexes was verified using the Aspergillus niger species. The nanocomplexes were applied as coatings onto the crust of preservative-free breads, which were stored for 7 days (at 25 °C). The coatings had no impact on the physicochemical properties of the bread loaves (moisture, aw, texture, and color). Finally, the coatings based on EWPn-THY and EWPn-CAR nanocomplexes showed higher antifungal efficacy, extending the bread shelf life after 7 days.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIFUNGAL COATINGS  
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS  
dc.subject
BREAD  
dc.subject
EGG WHITE PROTEIN NANOPARTICLES  
dc.subject
NANOCOMPLEXES  
dc.subject
SHELF LIFE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Nanocomplexes based on egg white protein nanoparticles and bioactive compounds as antifungal edible coatings to extend bread shelf life  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-08-08T15:16:34Z  
dc.journal.volume
148  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Deseta, Maria Laura Griselda. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sponton, Osvaldo Ernesto. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Erben, Melina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Osella, Carlos Alberto. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Frisón, Laura Noemí. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fenoglio, Cecilia Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piagentini, Andrea. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santiago, Liliana G.. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Adrián Alejandro. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0963996921004968  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110597