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dc.contributor.author
Lemoine, María Laura
dc.contributor.author
Fontana, Ulises
dc.contributor.author
Hurtado, Jazmin Berenice
dc.contributor.author
Pintos, Federico Martin
dc.contributor.author
Arena, Miriam Elisabet
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto
dc.contributor.author
Rodoni, Luis Maria
dc.date.available
2022-08-10T03:04:32Z
dc.date.issued
2021-11
dc.identifier.citation
Lemoine, María Laura; Fontana, Ulises; Hurtado, Jazmin Berenice; Pintos, Federico Martin; Arena, Miriam Elisabet; et al.; Wild barberry fruit (berberis microphylla g. Forst.) as a natural ingredient for beer brewing; Universidad de Concepción; Chilean Journal of Agricultural and Animal Sciences; 37; 3; 11-2021; 313-324
dc.identifier.issn
0719-3890
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/164839
dc.description.abstract
Barberry (Berberis microphylla) is a wild berry endemic to the Andean-Patagonian zone of Argentina and Chile. Even though it is not widely used or consumed, it has great potential for coloring and enrichment of different food matrices due to its high anthocyanin and antioxidant contents. The objective of this study was to evaluate the impact of barberry addition on quality parameters and stability of sour beer. Nutritional, physicochemical and sensory characteristics of the beer were analyzed. Firstly, different amounts of freeze-dried barberry were added to sour beer (0, 2.5, 5, and 10 g L-1) after primary fermentation. In the next experiment, beers brewed with 0 (control) and 5 g L-1 of barberry were stored at 5ºC for up to 90 days and evaluated on a monthly basis. As demonstrated by the CIE Lab and Abs520nm parameters, barberry addition resulted in a marked color shift towards ruby red tones. It also increased TEAC and phenolic contents by 2-4 times, without affecting beer pH, acidity, or density. Furthermore, it had a positive impact on overall impression, appearance, aroma, flavor and balanced scores in a trained sensorial panel. Beer total anthocyanins varied between 30 and 100 mg D3G L-1. The beers brewed with barberry fruit presented stable antioxidant capacity, total anthocyanin content and both anthocyanin ionization and polymerization degree during storage. The results show that barberry can be used as an ingredient to make red and antioxidant-enriched sour beers with good stability during storage.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universidad de Concepción
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
CALAFATE
dc.subject
ANDEAN
dc.subject
RED-BEVERAGE
dc.subject
BERRY
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Wild barberry fruit (berberis microphylla g. Forst.) as a natural ingredient for beer brewing
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-08-03T18:09:03Z
dc.journal.volume
37
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
313-324
dc.journal.pais
Chile
dc.journal.ciudad
Concepción
dc.description.fil
Fil: Lemoine, María Laura. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ulises. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hurtado, Jazmin Berenice. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pintos, Federico Martin. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arena, Miriam Elisabet. Universidad de Morón. Facultad de Agronomía y Ciencias Agroalimentarias. Laboratorio de Investigaciones En Fisiología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodoni, Luis Maria. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.journal.title
Chilean Journal of Agricultural and Animal Sciences
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.29393/CHJAAS37-32WBML70032
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.udec.cl/index.php/chjaas/article/view/6424
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