Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Lemoine, María Laura  
dc.contributor.author
Fontana, Ulises  
dc.contributor.author
Hurtado, Jazmin Berenice  
dc.contributor.author
Pintos, Federico Martin  
dc.contributor.author
Arena, Miriam Elisabet  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.contributor.author
Rodoni, Luis Maria  
dc.date.available
2022-08-10T03:04:32Z  
dc.date.issued
2021-11  
dc.identifier.citation
Lemoine, María Laura; Fontana, Ulises; Hurtado, Jazmin Berenice; Pintos, Federico Martin; Arena, Miriam Elisabet; et al.; Wild barberry fruit (berberis microphylla g. Forst.) as a natural ingredient for beer brewing; Universidad de Concepción; Chilean Journal of Agricultural and Animal Sciences; 37; 3; 11-2021; 313-324  
dc.identifier.issn
0719-3890  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/164839  
dc.description.abstract
Barberry (Berberis microphylla) is a wild berry endemic to the Andean-Patagonian zone of Argentina and Chile. Even though it is not widely used or consumed, it has great potential for coloring and enrichment of different food matrices due to its high anthocyanin and antioxidant contents. The objective of this study was to evaluate the impact of barberry addition on quality parameters and stability of sour beer. Nutritional, physicochemical and sensory characteristics of the beer were analyzed. Firstly, different amounts of freeze-dried barberry were added to sour beer (0, 2.5, 5, and 10 g L-1) after primary fermentation. In the next experiment, beers brewed with 0 (control) and 5 g L-1 of barberry were stored at 5ºC for up to 90 days and evaluated on a monthly basis. As demonstrated by the CIE Lab and Abs520nm parameters, barberry addition resulted in a marked color shift towards ruby red tones. It also increased TEAC and phenolic contents by 2-4 times, without affecting beer pH, acidity, or density. Furthermore, it had a positive impact on overall impression, appearance, aroma, flavor and balanced scores in a trained sensorial panel. Beer total anthocyanins varied between 30 and 100 mg D3G L-1. The beers brewed with barberry fruit presented stable antioxidant capacity, total anthocyanin content and both anthocyanin ionization and polymerization degree during storage. The results show that barberry can be used as an ingredient to make red and antioxidant-enriched sour beers with good stability during storage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Universidad de Concepción  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
CALAFATE  
dc.subject
ANDEAN  
dc.subject
RED-BEVERAGE  
dc.subject
BERRY  
dc.subject
ANTIOXIDANTS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Wild barberry fruit (berberis microphylla g. Forst.) as a natural ingredient for beer brewing  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-08-03T18:09:03Z  
dc.journal.volume
37  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
313-324  
dc.journal.pais
Chile  
dc.journal.ciudad
Concepción  
dc.description.fil
Fil: Lemoine, María Laura. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ulises. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hurtado, Jazmin Berenice. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pintos, Federico Martin. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arena, Miriam Elisabet. Universidad de Morón. Facultad de Agronomía y Ciencias Agroalimentarias. Laboratorio de Investigaciones En Fisiología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodoni, Luis Maria. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.journal.title
Chilean Journal of Agricultural and Animal Sciences  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.29393/CHJAAS37-32WBML70032  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.udec.cl/index.php/chjaas/article/view/6424