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dc.contributor.author
Leiva, Pamela Maria de Lujan  
dc.contributor.author
Frutos, Antonio Esteban  
dc.contributor.author
Lavandera, Jimena Veronica  
dc.contributor.author
Simoncini, Melina Soledad  
dc.contributor.author
Lábaque, María Carla  
dc.contributor.author
Piña, Carlos Ignacio  
dc.contributor.author
González, Marcela Aída  
dc.date.available
2022-08-08T16:38:05Z  
dc.date.issued
2021-11  
dc.identifier.citation
Leiva, Pamela Maria de Lujan; Frutos, Antonio Esteban; Lavandera, Jimena Veronica; Simoncini, Melina Soledad; Lábaque, María Carla; et al.; Effect of flaxseed and flaxseed oil supplemented in caiman diet on meat fatty acids; Springer; Tropical Animal Health And Production; 53; 6; 11-2021; 1-11  
dc.identifier.issn
0049-4747  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/164587  
dc.description.abstract
Increasing polyunsaturated or long-chain fatty acids in meat for human consumption improves both nutritional quality and consumer perception. The increase could occur through the addition of rich sources of omega-3 fatty acids (such as flaxseed or flaxseed oil) to the animal diet. The aim of this study was to evaluate the effects of dietary supplement with two presentations of flax (crushed seeds or oil) on the change of FA content in two cuts of caiman meat (tail and neck). We measured fatty profile in two different caiman meat cuts (neck and tail) from 30 animals (total length 96.7 ± 4.9 cm, snout-vent length 47.8 ± 3 cm, weight 4.2 ± 0.6 kg), raised in individual enclosures, fed three a week for 50 days with crushed chicken head and a dry food formulated for these reptiles in a 70/30 ratio (C, n = 10), control diet with 10% crushed flaxseed (FS, n = 10), and control diet with 10% flaxseed oil (FO, n = 10), while the remaining days animals were fed the control diet. Meats from animals fed both enrichment diet (FS and FO) showed an increase of C18:3n-3 and ΣUFA with respect to control diet. Although both enriched diets raised the levels of C18:3n-3, the neck showed higher values than the tail. We observed that the neck is more susceptible than the tail to be improved by FO, which could suggest that it is more beneficial to consume neck meat. In order to be implemented in caiman farms, flaxseed oil is more expensive than seed, but more effective, easier to manage, and is practical for application on caiman farms.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CAIMAN LATIROSTRIS  
dc.subject
N-3 FATTY ACIDS  
dc.subject
OILS  
dc.subject
SEEDS  
dc.subject.classification
Conservación de la Biodiversidad  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effect of flaxseed and flaxseed oil supplemented in caiman diet on meat fatty acids  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-03-08T21:45:01Z  
dc.journal.volume
53  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Leiva, Pamela Maria de Lujan. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Frutos, Antonio Esteban. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lavandera, Jimena Veronica. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Simoncini, Melina Soledad. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lábaque, María Carla. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piña, Carlos Ignacio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González, Marcela Aída. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.journal.title
Tropical Animal Health And Production  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11250-021-02974-y  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11250-021-02974-y