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dc.contributor.author
Leiva, Pamela Maria de Lujan
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dc.contributor.author
Frutos, Antonio Esteban
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dc.contributor.author
Lavandera, Jimena Veronica
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dc.contributor.author
Simoncini, Melina Soledad
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dc.contributor.author
Lábaque, María Carla
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dc.contributor.author
Piña, Carlos Ignacio
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dc.contributor.author
González, Marcela Aída
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dc.date.available
2022-08-08T16:38:05Z
dc.date.issued
2021-11
dc.identifier.citation
Leiva, Pamela Maria de Lujan; Frutos, Antonio Esteban; Lavandera, Jimena Veronica; Simoncini, Melina Soledad; Lábaque, María Carla; et al.; Effect of flaxseed and flaxseed oil supplemented in caiman diet on meat fatty acids; Springer; Tropical Animal Health And Production; 53; 6; 11-2021; 1-11
dc.identifier.issn
0049-4747
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/164587
dc.description.abstract
Increasing polyunsaturated or long-chain fatty acids in meat for human consumption improves both nutritional quality and consumer perception. The increase could occur through the addition of rich sources of omega-3 fatty acids (such as flaxseed or flaxseed oil) to the animal diet. The aim of this study was to evaluate the effects of dietary supplement with two presentations of flax (crushed seeds or oil) on the change of FA content in two cuts of caiman meat (tail and neck). We measured fatty profile in two different caiman meat cuts (neck and tail) from 30 animals (total length 96.7 ± 4.9 cm, snout-vent length 47.8 ± 3 cm, weight 4.2 ± 0.6 kg), raised in individual enclosures, fed three a week for 50 days with crushed chicken head and a dry food formulated for these reptiles in a 70/30 ratio (C, n = 10), control diet with 10% crushed flaxseed (FS, n = 10), and control diet with 10% flaxseed oil (FO, n = 10), while the remaining days animals were fed the control diet. Meats from animals fed both enrichment diet (FS and FO) showed an increase of C18:3n-3 and ΣUFA with respect to control diet. Although both enriched diets raised the levels of C18:3n-3, the neck showed higher values than the tail. We observed that the neck is more susceptible than the tail to be improved by FO, which could suggest that it is more beneficial to consume neck meat. In order to be implemented in caiman farms, flaxseed oil is more expensive than seed, but more effective, easier to manage, and is practical for application on caiman farms.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CAIMAN LATIROSTRIS
dc.subject
N-3 FATTY ACIDS
dc.subject
OILS
dc.subject
SEEDS
dc.subject.classification
Conservación de la Biodiversidad
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dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
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dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
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dc.title
Effect of flaxseed and flaxseed oil supplemented in caiman diet on meat fatty acids
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-03-08T21:45:01Z
dc.journal.volume
53
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Alemania
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dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Leiva, Pamela Maria de Lujan. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: Frutos, Antonio Esteban. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lavandera, Jimena Veronica. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Simoncini, Melina Soledad. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lábaque, María Carla. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piña, Carlos Ignacio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: González, Marcela Aída. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina
dc.journal.title
Tropical Animal Health And Production
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11250-021-02974-y
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11250-021-02974-y
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