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dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian
dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula
dc.contributor.author
Feresin, Gabriela Egly
dc.contributor.author
Tapia, Alejandro
dc.contributor.author
Ighani, Maximiliano
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.date.available
2017-05-12T15:42:16Z
dc.date.issued
2012-11
dc.identifier.citation
Penci, Maria Cecilia; Martinez, Marcela Lilian; Fabani, Maria Paula; Feresin, Gabriela Egly; Tapia, Alejandro; et al.; Matching Changes in Sensory Evaluation with Physical and Chemical Parameters. A case study: Argentinean Pistachio Nuts (Pistachia vera L. cv Kerman); Springer; Food And Bioprocess Technology; 6; 12; 11-2012; 3305-3316
dc.identifier.issn
1935-5130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/16374
dc.description.abstract
Changes in pistachio nuts induced by roasting and salting processes, evaluated by both sensory and instrumental analyses are reported, looking for a match in both methods. Dried (DP), roasted (RP), and salted?roasted pistachios (SRP) were studied, including four groups of sensory attributes, six basic chemical parameters, complemented by volatile organic compounds (VOCs) and breaking force. Multivariate statistics helped with data interpretation, enabling correlations between two groups of variables. Key results show that the perception of roasting is associated with increased amounts of α-pinene and 3-carene in RP and SRP, while DP are associated with higher amounts of limonene, moisture, and bitterness. Sensory and puncture test measurements (texturometer) showed opposite results, which could be explained considering the loss of plasticity in RP and SRP. Current results present a novel approach for the evaluation of changes in the perception of pistachio quality by consumers, supported by both sensory and instrumental analyses using multivariate statistics for data evaluation .
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Alimentos
dc.subject
Pistachios
dc.subject
Análisis Quimicos
dc.subject
Analisis Sensorial
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Matching Changes in Sensory Evaluation with Physical and Chemical Parameters. A case study: Argentinean Pistachio Nuts (Pistachia vera L. cv Kerman)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-03-30T18:24:14Z
dc.journal.volume
6
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
3305-3316
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Feresin, Gabriela Egly. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tapia, Alejandro. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ighani, Maximiliano. No especifíca;
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Food And Bioprocess Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11947-012-0993-4
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-012-0993-4
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