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dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula  
dc.contributor.author
Feresin, Gabriela Egly  
dc.contributor.author
Tapia, Alejandro  
dc.contributor.author
Ighani, Maximiliano  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.date.available
2017-05-12T15:42:16Z  
dc.date.issued
2012-11  
dc.identifier.citation
Penci, Maria Cecilia; Martinez, Marcela Lilian; Fabani, Maria Paula; Feresin, Gabriela Egly; Tapia, Alejandro; et al.; Matching Changes in Sensory Evaluation with Physical and Chemical Parameters. A case study: Argentinean Pistachio Nuts (Pistachia vera L. cv Kerman); Springer; Food And Bioprocess Technology; 6; 12; 11-2012; 3305-3316  
dc.identifier.issn
1935-5130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/16374  
dc.description.abstract
Changes in pistachio nuts induced by roasting and salting processes, evaluated by both sensory and instrumental analyses are reported, looking for a match in both methods. Dried (DP), roasted (RP), and salted?roasted pistachios (SRP) were studied, including four groups of sensory attributes, six basic chemical parameters, complemented by volatile organic compounds (VOCs) and breaking force. Multivariate statistics helped with data interpretation, enabling correlations between two groups of variables. Key results show that the perception of roasting is associated with increased amounts of α-pinene and 3-carene in RP and SRP, while DP are associated with higher amounts of limonene, moisture, and bitterness. Sensory and puncture test measurements (texturometer) showed opposite results, which could be explained considering the loss of plasticity in RP and SRP. Current results present a novel approach for the evaluation of changes in the perception of pistachio quality by consumers, supported by both sensory and instrumental analyses using multivariate statistics for data evaluation .  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Alimentos  
dc.subject
Pistachios  
dc.subject
Análisis Quimicos  
dc.subject
Analisis Sensorial  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Matching Changes in Sensory Evaluation with Physical and Chemical Parameters. A case study: Argentinean Pistachio Nuts (Pistachia vera L. cv Kerman)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-03-30T18:24:14Z  
dc.journal.volume
6  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
3305-3316  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Feresin, Gabriela Egly. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tapia, Alejandro. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ighani, Maximiliano. No especifíca;  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Food And Bioprocess Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11947-012-0993-4  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-012-0993-4