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dc.contributor.author
Gómez, Andrea
dc.contributor.author
Gay, Claudia Carolina
dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi
dc.contributor.author
Avanza, María Victoria
dc.date.available
2022-07-28T18:21:59Z
dc.date.issued
2021-06
dc.identifier.citation
Gómez, Andrea; Gay, Claudia Carolina; Tironi, Valeria Anahi; Avanza, María Victoria; Structural and antioxidant properties of cowpea protein hydrolysates; Elsevier; Food Bioscience; 41; 101074; 6-2021; 1-10
dc.identifier.issn
2212-4306
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/163452
dc.description.abstract
Cowpea protein isolates extracted at pH 8.0 (I8) and pH 10.0 (I10) were hydrolysed by alcalase to obtain limited (I8LH and I10LH) and extensive (I8HH and I10HH) hydrolysates. Hydrolysis degree was 2.3% for I8LH, 4.6% for I10LH, 25.8% for I8HH and 24.1% for I10HH. The effect of hydrolysis was assessed by using solubility-pH profile assay, exclusion chromatography, gel electrophoresis, infrared and fluorescence spectroscopy and surface hydrophobicity. Subsequently, ABTS.+, ORAC and HORAC methods were applied to measure antioxidant activity in all samples. Electrophoresis, chromatography and surface hydrophobicity showed different profiles for I8LH and I10LH, presumably, due to the initial extraction pH of protein isolates. Limited hydrolysis increased antioxidant activity in both I8LH and I10LH with values higher than 70% for ABTS.+, 60% for ORAC and 45% for HORAC when compared to their respective isolates. Concerning extensive hydrolysis, I8HH and I10HH yielded similar effects when considering physicochemical, functional and antioxidant properties. Both I8HH and I10HH showed increments above 80% for ABTS.+, 80% for ORAC and 70% for HORAC in comparison to their respective isolates. These results indicate that limited and extensive alcalase hydrolysis of both isolates increases antioxidant activity regardless of the pH for initial protein extraction. Finally, peptides with a molecular weight between 1.8 and 6.5 kDa (I8HH and I10HH from FPLC soluble fractions) exhibited the highest ORAC activity. Thus, cowpea alcalase hydrolysates emerge as viable ingredients to formulate foods with antioxidant properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
ALCALASE
dc.subject
ANTIOXIDANT PEPTIDES
dc.subject
COWPEA PROTEIN ISOLATES
dc.subject
PEPTIDE SIZE
dc.subject
PROTEIN PROFILE
dc.subject
SECONDARY STRUCTURE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Structural and antioxidant properties of cowpea protein hydrolysates
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-06-10T19:19:47Z
dc.identifier.eissn
2212-4292
dc.journal.volume
41
dc.journal.number
101074
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Ámsterdam
dc.description.fil
Fil: Gómez, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gay, Claudia Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Avanza, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.journal.title
Food Bioscience
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212429221001991
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fbio.2021.101074
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