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dc.contributor.author
López, Débora Natalia
dc.contributor.author
Galante, Micaela
dc.contributor.author
Ruggieri, Germán Miguel
dc.contributor.author
Piaruchi, Julia
dc.contributor.author
Dib Ashur, María Florencia
dc.contributor.author
Montellano Duran, Natalia
dc.contributor.author
Lombardi, Julia
dc.contributor.author
de Sanctis, Mariana
dc.contributor.author
Boeris, Valeria
dc.contributor.author
Risso, Patricia Hilda
dc.contributor.author
Spelzini, Darío
dc.date.available
2022-07-13T13:10:36Z
dc.date.issued
2018-12
dc.identifier.citation
López, Débora Natalia; Galante, Micaela; Ruggieri, Germán Miguel; Piaruchi, Julia; Dib Ashur, María Florencia; et al.; Peptidase from Aspergillus niger NRRL 3: Optimization of its production by solid-state fermentation, purification and characterization; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 98; 12-2018; 485-491
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/161995
dc.description.abstract
Orange peels, soybean hulls, Ilex paraguariensis and Platanus x hispanica were evaluated as solid substrates in order to produce peptidases from Aspergillus niger NRRL3 (PAN) under solid-state fermentation. The mixture of soybean hulls and orange peels enabled fungal development and showed the highest peptidase production. The optimal conditions for PAN production were found to be as follows: soybean hulls/orange peels mass ratio, 0.25; initial pH, 7.05; K2HPO4 43.5 g/L and 4.03 g/L NaNO3; inoculation with 5000 conidia per 3 g of solid substrate; incubation conditions, 30 °C for 5 days. Under these conditions, the peptidase activity was 1000 ± 100 AU/mL. PAN concentration was performed by adsorption on a DEAE-cellulose matrix. The subsequent purification was carried out by gel filtration on Sephadex G-100, with a global purification factor of about 9. PAN proved to belong to the serine-type of peptidases, its highest peptidase activity being at 65 °C. However, proteolysis at 60 °C proved more suitable due to the differences in the inactivation rate. Besides, PAN showed high stability over a pH range of 4–11. Taking all this into account, we herein describe the production and purification of a serine peptidase from Aspergillus niger NRRL3 for the first time.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AGROINDUSTRIAL WASTES
dc.subject
EXTRACELLULAR FUNGAL PEPTIDASE
dc.subject
PH STABILITY
dc.subject
TEMPERATURE STABILITY
dc.subject.classification
Micología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Peptidase from Aspergillus niger NRRL 3: Optimization of its production by solid-state fermentation, purification and characterization
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-06-21T18:34:41Z
dc.identifier.eissn
1096-1127
dc.journal.volume
98
dc.journal.pagination
485-491
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: López, Débora Natalia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Química e Ingeniería-Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Galante, Micaela. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Química e Ingeniería-Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ruggieri, Germán Miguel. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piaruchi, Julia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina
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Fil: Dib Ashur, María Florencia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montellano Duran, Natalia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lombardi, Julia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Sanctis, Mariana. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Química e Ingeniería-Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Risso, Patricia Hilda. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Spelzini, Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Química e Ingeniería-Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002364381830745X?via%3Dihub
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.09.013
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