Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra

dc.contributor.author
Mobili, Pablo

dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana

dc.contributor.author
Serradell, María de los Ángeles

dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela

dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana

dc.date.available
2022-07-11T14:04:11Z
dc.date.issued
2009-02
dc.identifier.citation
Golowczyc, Marina Alejandra; Mobili, Pablo; Garrote, Graciela Liliana; Serradell, María de los Ángeles; Abraham, Analia Graciela; et al.; Interaction between lactobacillus kefir and Saccharomyces lipolytica isolated from kefir grains: Evidence for lectin-like activity of bacterial surface proteins; Cambridge University Press; Journal of Dairy Research; 76; 1; 2-2009; 111-116
dc.identifier.issn
0022-0299
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/161804
dc.description.abstract
Several microbial interactions involving yeast and lactobacilli have been suggested in fermented products. Co-aggregation between Lactobacillus kefir and yeast Saccharomyces lipolytica isolated from kefir grains was studied by scanning electron microscopy and aggregation assays. Six out of twenty Lb. kefir strains were able to co-aggregate with Sacch. lipolytica CIDCA 812 and showed thermolabile non-covalently bound surface molecules involved in this interaction. Co-aggregation inhibition after Lb. kefir pre-treatment with 5 m-LiCl or 20 g SDS/l showed that bacterial S-layer proteins play an important role in this interaction. Presence of different sugar (mannose, sucrose and fructose) or yeast pre-treatment with sodium periodate inhibited co-aggregation between Lb. kefir and Sacch. lipolytica. Co-aggregating Lb. kefir strains were also able to agglutinate with human red blood cells and they lost this ability after treatment with 5 m-LiCl. These results and the capacity of purified S-layer proteins of Lb. kefir to haemagglutinate, strongly suggest that a lectin-like activity of bacterial surface proteins (S-layer) mediates the aggregation with yeast cells.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Cambridge University Press

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CO-AGGREGATION
dc.subject
KEFIR MICROORGANISMS
dc.subject
LECTINS
dc.subject
SURFACE PROTEINS
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos

dc.subject.classification
Ingeniería Química

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Interaction between lactobacillus kefir and Saccharomyces lipolytica isolated from kefir grains: Evidence for lectin-like activity of bacterial surface proteins
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-06-13T16:07:15Z
dc.identifier.eissn
1469-7629
dc.journal.volume
76
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
111-116
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Cambridge
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mobili, Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
dc.description.fil
Fil: Serradell, María de los Ángeles. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Dairy Research

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/2n2onwac
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1017/S0022029908003749
Archivos asociados