Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Maestri, Damian

dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian

dc.contributor.author
Bodoira, Romina Mariana

dc.contributor.author
Rossi, Yanina Estefanía

dc.contributor.author
Oviedo, Alejandro Sebastián

dc.contributor.author
Pierantozzi, Pierluigi

dc.contributor.author
Torres, Myriam Mariela

dc.date.available
2017-05-08T21:26:49Z
dc.date.issued
2014-08-24
dc.identifier.citation
Maestri, Damian; Martinez, Marcela Lilian; Bodoira, Romina Mariana; Rossi, Yanina Estefanía; Oviedo, Alejandro Sebastián; et al.; Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina; Elsevier; Food Chemistry; 170; 24-8-2014; 55-61
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/16107
dc.description.abstract
Almond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, a-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 lg/g oil, and 37.9 and 114.2 lg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The a-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Almond
dc.subject
Genetic Resources
dc.subject
Oil Content And Composition
dc.subject
Oxidative Stability
dc.subject
Phytochemicals
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria

dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria

dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS

dc.title
Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-04-12T17:59:26Z
dc.journal.volume
170
dc.journal.pagination
55-61
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Oviedo, Alejandro Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pierantozzi, Pierluigi. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torres, Myriam Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614012977
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.073
Archivos asociados