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dc.contributor.author Maestri, Damian
dc.contributor.author Martinez, Marcela Lilian
dc.contributor.author Bodoira, Romina Mariana
dc.contributor.author Rossi, Yanina Estefanía
dc.contributor.author Oviedo, Alejandro Sebastián
dc.contributor.author Pierantozzi, Pierluigi
dc.contributor.author Torres, Myriam Mariela
dc.date.available 2017-05-08T21:26:49Z
dc.date.issued 2014-08-24
dc.identifier.citation Maestri, Damian; Martinez, Marcela Lilian; Bodoira, Romina Mariana; Rossi, Yanina Estefanía; Oviedo, Alejandro Sebastián; et al.; Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina; Elsevier; Food Chemistry; 170; 24-8-2014; 55-61
dc.identifier.issn 0308-8146
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11336/16107
dc.description.abstract Almond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, a-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 lg/g oil, and 37.9 and 114.2 lg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The a-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition.
dc.format application/pdf
dc.language.iso eng
dc.publisher Elsevier
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject Almond
dc.subject Genetic resources
dc.subject Oil content and composition
dc.subject Oxidative stability
dc.subject Phytochemicals
dc.subject.classification Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria
dc.subject.classification Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2017-04-12T17:59:26Z
dc.journal.volume 170
dc.journal.pagination 55-61
dc.journal.pais Países Bajos
dc.journal.ciudad Amsterdam
dc.description.fil Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
dc.description.fil Fil: Bodoira, Romina Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil Fil: Oviedo, Alejandro Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina
dc.description.fil Fil: Pierantozzi, Pierluigi. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil Fil: Torres, Myriam Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title Food Chemistry
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614012977
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.073


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