Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Maestri, Damian  
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.contributor.author
Bodoira, Romina Mariana  
dc.contributor.author
Rossi, Yanina Estefanía  
dc.contributor.author
Oviedo, Alejandro Sebastián  
dc.contributor.author
Pierantozzi, Pierluigi  
dc.contributor.author
Torres, Myriam Mariela  
dc.date.available
2017-05-08T21:26:49Z  
dc.date.issued
2014-08-24  
dc.identifier.citation
Maestri, Damian; Martinez, Marcela Lilian; Bodoira, Romina Mariana; Rossi, Yanina Estefanía; Oviedo, Alejandro Sebastián; et al.; Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina; Elsevier; Food Chemistry; 170; 24-8-2014; 55-61  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/16107  
dc.description.abstract
Almond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, a-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 lg/g oil, and 37.9 and 114.2 lg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The a-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Almond  
dc.subject
Genetic Resources  
dc.subject
Oil Content And Composition  
dc.subject
Oxidative Stability  
dc.subject
Phytochemicals  
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-04-12T17:59:26Z  
dc.journal.volume
170  
dc.journal.pagination
55-61  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oviedo, Alejandro Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pierantozzi, Pierluigi. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torres, Myriam Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614012977  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.073