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dc.contributor.author
Astoreca, Andrea Luciana
dc.contributor.author
Ortega, Leonel Maximilano
dc.contributor.author
Fígoli, Cecilia Beatríz
dc.contributor.author
Cardós, M.
dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé
dc.contributor.author
Bosch, A.
dc.contributor.author
Alconada Magliano, Teresa Maria
dc.date.available
2022-06-30T17:24:37Z
dc.date.issued
2016-12
dc.identifier.citation
Astoreca, Andrea Luciana; Ortega, Leonel Maximilano; Fígoli, Cecilia Beatríz; Cardós, M.; Cavaglieri, Lilia Reneé; et al.; Analytical techniques for deoxynivalenol detection and quantification in wheat destined for the manufacture of commercial products; Wageningen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 10; 2; 12-2016; 111-120
dc.identifier.issn
1875-0796
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/160961
dc.description.abstract
The concern regarding toxicity from the presence of deoxynivalenol (DON) in wheat that affects both economyand public health leads to the need to find appropriate detection methods for determining the degree of DONcontamination in terms of the equipment available and the speed required for obtaining the incidence. The objectiveof this study was to compare the performance of two alternative analytical techniques for DON quantification for usein the food industry with a reference technique. Samples of wheat and the commercial by-products were analysedby high-performance liquid chromatography (HPLC) with an ultraviolet detector as the reference method and theresults compared with those obtained from a rapid lateral-flow immunochromatographic device (Reveal Q+) andof a Fourier-transform-infrared (FTIR) spectroscopy technique. Pearson?s correlation coefficient between the HPLCand Reveal-Q+ data (0.45), although significant (P<0.0003), was lower than that obtained between HPLC and theFTIR method (0.94, P<0.0001). Both methods were considered efficient in quantifying DON levels in wheat-floursamples. This study was aimed at assisting the producers in choosing an appropriate tool for the purpose of analysisand upon consideration of the available equipment.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wageningen Academic Publishers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
DEOXYNIVALENOL
dc.subject
FOURIER-TRANSFORM INFRARED SPECTROSCOPY
dc.subject
HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY
dc.subject
LATERAL-FLOW IMMUNOCHROMATOGRAPHY
dc.subject
WHEAT
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Analytical techniques for deoxynivalenol detection and quantification in wheat destined for the manufacture of commercial products
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-06-21T18:40:02Z
dc.identifier.eissn
1875-0710
dc.journal.volume
10
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
111-120
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Astoreca, Andrea Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ortega, Leonel Maximilano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fígoli, Cecilia Beatríz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cardós, M.. Molino Campodónico Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bosch, A.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alconada Magliano, Teresa Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.journal.title
World Mycotoxin Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/WMJ2016.2121
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3920/WMJ2016.2121
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