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dc.contributor.author
Astoreca, Andrea Luciana  
dc.contributor.author
Ortega, Leonel Maximilano  
dc.contributor.author
Fígoli, Cecilia Beatríz  
dc.contributor.author
Cardós, M.  
dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé  
dc.contributor.author
Bosch, A.  
dc.contributor.author
Alconada Magliano, Teresa Maria  
dc.date.available
2022-06-30T17:24:37Z  
dc.date.issued
2016-12  
dc.identifier.citation
Astoreca, Andrea Luciana; Ortega, Leonel Maximilano; Fígoli, Cecilia Beatríz; Cardós, M.; Cavaglieri, Lilia Reneé; et al.; Analytical techniques for deoxynivalenol detection and quantification in wheat destined for the manufacture of commercial products; Wageningen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 10; 2; 12-2016; 111-120  
dc.identifier.issn
1875-0796  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/160961  
dc.description.abstract
The concern regarding toxicity from the presence of deoxynivalenol (DON) in wheat that affects both economyand public health leads to the need to find appropriate detection methods for determining the degree of DONcontamination in terms of the equipment available and the speed required for obtaining the incidence. The objectiveof this study was to compare the performance of two alternative analytical techniques for DON quantification for usein the food industry with a reference technique. Samples of wheat and the commercial by-products were analysedby high-performance liquid chromatography (HPLC) with an ultraviolet detector as the reference method and theresults compared with those obtained from a rapid lateral-flow immunochromatographic device (Reveal Q+) andof a Fourier-transform-infrared (FTIR) spectroscopy technique. Pearson?s correlation coefficient between the HPLCand Reveal-Q+ data (0.45), although significant (P<0.0003), was lower than that obtained between HPLC and theFTIR method (0.94, P<0.0001). Both methods were considered efficient in quantifying DON levels in wheat-floursamples. This study was aimed at assisting the producers in choosing an appropriate tool for the purpose of analysisand upon consideration of the available equipment.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wageningen Academic Publishers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DEOXYNIVALENOL  
dc.subject
FOURIER-TRANSFORM INFRARED SPECTROSCOPY  
dc.subject
HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY  
dc.subject
LATERAL-FLOW IMMUNOCHROMATOGRAPHY  
dc.subject
WHEAT  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Analytical techniques for deoxynivalenol detection and quantification in wheat destined for the manufacture of commercial products  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-06-21T18:40:02Z  
dc.identifier.eissn
1875-0710  
dc.journal.volume
10  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
111-120  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Astoreca, Andrea Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ortega, Leonel Maximilano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fígoli, Cecilia Beatríz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cardós, M.. Molino Campodónico Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bosch, A.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alconada Magliano, Teresa Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.journal.title
World Mycotoxin Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/WMJ2016.2121  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3920/WMJ2016.2121