Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Denavi, Gabriela Alejandra  
dc.contributor.author
Tapia Blacido, D. R.  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Sobral, P. J. A.  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Menegalli, F. C.  
dc.date.available
2022-06-30T12:32:59Z  
dc.date.issued
2009-02  
dc.identifier.citation
Denavi, Gabriela Alejandra; Tapia Blacido, D. R.; Añon, Maria Cristina; Sobral, P. J. A.; Mauri, Adriana Noemi; et al.; Effects of drying conditions on some physical properties of soy protein films; Elsevier; Journal of Food Engineering; 90; 3; 2-2009; 341-349  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/160890  
dc.description.abstract
The influence of drying conditions (air temperature and relative humidity) on mechanical properties, solubility in water, and color of two kinds of soy protein isolate film: a commercial one (CSPI) and other obtained under laboratory conditions (LSPI) were evaluated using the response surface methodology (RSM). Soy protein films were prepared by casting using glycerol as plasticizer. The films were dried in a chamber with air circulation under controlled conditions of relative humidity (24%, 30%, 45%, 60%, 66%) and air temperature (34, 40, 55, 70, 76 _C). It was verified that mechanical properties of films made from LSPI and CSPI are influenced in a very different way by the drying conditions due to a diverse initial protein conformation in both materials, as was revealed by DSC and SDS–Page studies. The solubility of the LSPI film was affected by temperature and relative humidity, being lowest (_50%) for films obtained at high RH and temperatures ranging from 45 to 76 _C. For CSPI films, in contrast, solubility did not depend on the drying process and it remained relatively constant (_40%). The optimal drying conditions determined by RSM were: 70 _C and 30% RH for CSPI films and 60 _C and 60% RH for LSPI films. Dried under these conditions, CSPI films presented a higher tensile strength, lower elongation at break, lower solubility and better water and oxygen permeability than LSPI ones.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CASTING  
dc.subject
DRYING CONDITIONS  
dc.subject
EDIBLE FILMS  
dc.subject
MECHANICAL PROPERTIES  
dc.subject
SOLUBILITY  
dc.subject
SOY PROTEINS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effects of drying conditions on some physical properties of soy protein films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-06-13T15:45:52Z  
dc.identifier.eissn
1873-5770  
dc.journal.volume
90  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
341-349  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Denavi, Gabriela Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tapia Blacido, D. R.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sobral, P. J. A.. Universidade de Sao Paulo; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Menegalli, F. C.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877408003361  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2008.07.001