Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Orqueda, Maria Eugenia  
dc.contributor.author
Torres, Sebastián  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Cattaneo, Florencia  
dc.contributor.author
Fernández Di Pardo, Agustina  
dc.contributor.author
Valle, Estela Marta  
dc.contributor.author
Jiménez Aspee, Felipe  
dc.contributor.author
Schmeda Hirschmann, Guillermo  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.date.available
2022-06-30T04:34:18Z  
dc.date.issued
2020-02  
dc.identifier.citation
Orqueda, Maria Eugenia; Torres, Sebastián; Zampini, Iris Catiana; Cattaneo, Florencia; Fernández Di Pardo, Agustina; et al.; Integral use of Argentinean Solanum betaceum red fruits as functional food ingredient to prevent metabolic syndrome: effect of in vitro simulated gastroduodenal digestion; Elsevier; Heliyon; 6; 2; 2-2020; 1-20  
dc.identifier.issn
2405-8440  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/160864  
dc.description.abstract
The “red chilto” (Solanum betaceum Cav) is a native fruit from the Yungas forest of Argentina. Red chilto is a neglected and underutilized native species (NUS). The objective of this work was to evaluate the potentiality of pulp, seed and skin from “red chilto” as a functional food ingredient to add value to a native resource of Argentine Yungas to promote sustainable integral use of it. The powders have low carbohydrate and sodium content and are a source of vitamin C, phenolic acids (rosmarinic acid and caffeoylquinic acid), anthocyanins, condensed tannins, carotenoids, potassium, and fiber. The phenolics of chilto powders showed, before and after simulated gastroduodenal digestion, antioxidant activity (ABTS•+; H2O2; O2 •; HO•) and were able to inhibit enzymes related to metabolic syndrome, such as α-glucosidase, α-amylase and lipase. Chilto powder showed hypoglycemic effect by increasing glucose adsorption, decreasing glucose diffusion rate and by promoting glucose transport across the cell membrane. These results suggest the potential of Argentinean “red chilto” fruits as functional food ingredients or dietary supplements to prevent metabolic syndrome principally by its antioxidant, hypoglycemic and hypolipemic effects.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT  
dc.subject
FOOD SCIENCE  
dc.subject
HYPOGLYCEMIC  
dc.subject
METABOLIC SYNDROME  
dc.subject
POWDER  
dc.subject
RED CHILTO FRUIT  
dc.subject
SOLANUM BETACEUM  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Integral use of Argentinean Solanum betaceum red fruits as functional food ingredient to prevent metabolic syndrome: effect of in vitro simulated gastroduodenal digestion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-15T15:14:09Z  
dc.journal.volume
6  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
1-20  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Orqueda, Maria Eugenia. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torres, Sebastián. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cattaneo, Florencia. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández Di Pardo, Agustina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Valle, Estela Marta. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jiménez Aspee, Felipe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad de Talca; Chile. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
Heliyon  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2405844020302322  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e03387