Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Cabezas, Dario Marcelino
dc.contributor.author
Diehl, Bernd W. K.
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina
dc.date.available
2022-06-23T13:29:26Z
dc.date.issued
2009-10
dc.identifier.citation
Cabezas, Dario Marcelino; Diehl, Bernd W. K.; Tomás, Mabel Cristina; Effect of processing parameters on sunflower phosphatidylcholine-enriched fractions extracted with aqueous ethanol; Wiley VCH Verlag; European Journal of Lipid Science and Technology; 111; 10; 10-2009; 993-1002
dc.identifier.issn
1438-7697
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/160311
dc.description.abstract
Lecithins are widely used in the food industry because of their multifunctional characteristics. Fractionation of the original mixture of phospholipids in lecithin is desirable for certain applications. The influence of ethanol/water mixtures (90 : 10 to 96 : 4) and other operative conditions (temperature 35-65 °C, incubation time 30-90 min, solvent/lecithin ratio 2 : 1, 3 : 1) on the extraction of phosphatidylcholine (PC)-enriched fractions of sunflower lecithin (a non-GMO product) was investigated. Yield % and phospholipid composition of the enriched PC fractions as well as the residue were determined. The percent extraction coefficient of each phospholipid (EPC, EPE and EPI) in the enriched PC fraction was calculated. Values of EPC varied from 6.5 (35 °C, 30 min, 2 : 1, 90 : 10) to 52.6 (65 °C, 90 min, 3 : 1, 96 : 4). High temperature and long incubation time produced a significant increase of this coefficient (p <0.05) while a high water content in the ethanolic mixture resulted in a considerable decrease in PC extraction. EPI (<3%) values showed the high insolubility of phosphatidylinositol. Statistical analysis and response surface methodology evidenced the influence of the different variables on the extraction of PC-enriched fractions at laboratory scale.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley VCH Verlag
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
31P NMR
dc.subject
AQUEOUS ETHANOL FRACTIONATION
dc.subject
PHOSPHATIDYLCHOLINE
dc.subject
PHOSPHOLIPIDS
dc.subject
SUNFLOWER LECITHIN
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of processing parameters on sunflower phosphatidylcholine-enriched fractions extracted with aqueous ethanol
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-06-13T15:45:42Z
dc.identifier.eissn
1438-9312
dc.journal.volume
111
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
993-1002
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Weinheim
dc.description.fil
Fil: Cabezas, Dario Marcelino. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diehl, Bernd W. K.. Laboratorium Für Auftragsanalytik; Alemania
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
European Journal of Lipid Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejlt.200900001
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/ejlt.200900001
Archivos asociados