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dc.contributor.author
Cabezas, Dario Marcelino  
dc.contributor.author
Diehl, Bernd W. K.  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.date.available
2022-06-23T13:29:26Z  
dc.date.issued
2009-10  
dc.identifier.citation
Cabezas, Dario Marcelino; Diehl, Bernd W. K.; Tomás, Mabel Cristina; Effect of processing parameters on sunflower phosphatidylcholine-enriched fractions extracted with aqueous ethanol; Wiley VCH Verlag; European Journal of Lipid Science and Technology; 111; 10; 10-2009; 993-1002  
dc.identifier.issn
1438-7697  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/160311  
dc.description.abstract
Lecithins are widely used in the food industry because of their multifunctional characteristics. Fractionation of the original mixture of phospholipids in lecithin is desirable for certain applications. The influence of ethanol/water mixtures (90 : 10 to 96 : 4) and other operative conditions (temperature 35-65 °C, incubation time 30-90 min, solvent/lecithin ratio 2 : 1, 3 : 1) on the extraction of phosphatidylcholine (PC)-enriched fractions of sunflower lecithin (a non-GMO product) was investigated. Yield % and phospholipid composition of the enriched PC fractions as well as the residue were determined. The percent extraction coefficient of each phospholipid (EPC, EPE and EPI) in the enriched PC fraction was calculated. Values of EPC varied from 6.5 (35 °C, 30 min, 2 : 1, 90 : 10) to 52.6 (65 °C, 90 min, 3 : 1, 96 : 4). High temperature and long incubation time produced a significant increase of this coefficient (p <0.05) while a high water content in the ethanolic mixture resulted in a considerable decrease in PC extraction. EPI (<3%) values showed the high insolubility of phosphatidylinositol. Statistical analysis and response surface methodology evidenced the influence of the different variables on the extraction of PC-enriched fractions at laboratory scale.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
31P NMR  
dc.subject
AQUEOUS ETHANOL FRACTIONATION  
dc.subject
PHOSPHATIDYLCHOLINE  
dc.subject
PHOSPHOLIPIDS  
dc.subject
SUNFLOWER LECITHIN  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of processing parameters on sunflower phosphatidylcholine-enriched fractions extracted with aqueous ethanol  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-06-13T15:45:42Z  
dc.identifier.eissn
1438-9312  
dc.journal.volume
111  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
993-1002  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Cabezas, Dario Marcelino. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diehl, Bernd W. K.. Laboratorium Für Auftragsanalytik; Alemania  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
European Journal of Lipid Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejlt.200900001  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/ejlt.200900001