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dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2022-06-23T11:38:45Z  
dc.date.issued
2009-06  
dc.identifier.citation
Tironi, Valeria Anahi; Tomás, Mabel Cristina; Añon, Maria Cristina; Lipid and protein changes in chilled sea salmon (Pseudopercis semifasciata): Effect of previous rosemary extract (Rossmarinus officinalis L.) application; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 44; 6; 6-2009; 1254-1262  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/160295  
dc.description.abstract
The aim of this work was to analyze the effect of rosemary extract application (200 and 500 ppm) on lipid oxidation, colour and protein modifications during the chilled storage (1.0 ± 0.7 °C) of sea salmon. Lipid oxidation and w3-22:6 fatty acid content modification were prevented by the addition of rosemary extract. Analysis of interaction between lipid oxidation products and proteins by fluorescence showed no relationship between their temporal changes in the aqueous phase and the lipid oxidation evolution since a similar behaviour was observed in both absence and presence of antioxidant. Protein extractability and SDS-PAGE revealed no differences between muscle untreated or treated with rosemary. Fluorescent compounds evolution in organic phase would be in relation with the appearance of lipid oxidation products. In addition, rosemary extract partially prevented the loss of red colour in chilled muscle. Although protein alterations could not be prevented, rosemary extract shows to be a promissory antioxidant in sea salmon muscle.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHILLING  
dc.subject
LIPID OXIDATION  
dc.subject
PROTEIN CHANGES  
dc.subject
ROSEMARY EXTRACT  
dc.subject
SEA SALMON  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Lipid and protein changes in chilled sea salmon (Pseudopercis semifasciata): Effect of previous rosemary extract (Rossmarinus officinalis L.) application  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-06-13T15:45:55Z  
dc.identifier.eissn
1365-2621  
dc.journal.volume
44  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
1254-1262  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2009.01955.x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2621.2009.01955.x