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dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.contributor.author
Cassani, Lucía Victoria  
dc.contributor.author
Hebert, Elvira Maria  
dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban  
dc.date.available
2022-06-21T18:02:53Z  
dc.date.issued
2022-05  
dc.identifier.citation
Gomez Zavaglia, Andrea; Cassani, Lucía Victoria; Hebert, Elvira Maria; Gerbino, Oscar Esteban; Green synthesis, characterization and applications of iron and zinc nanoparticles by probiotics; Elsevier Science; Food Research International; 155; 5-2022; 1-15  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/160100  
dc.description.abstract
The synthesis of nanoparticles (NPs) by microorganisms is one of the most promising areas of research in modern nanotechnology since microorganisms can easily act as real nanofactories of industrially relevant compounds. Recent studies suggest that probiotic bacteria have an intrinsic potential to synthesize metal NPs when grown in the presence of metal ions. In such conditions, they can reduce metal ions through different biochemical mechanisms occurring both intra and extracellularly, and leading to the production of NPs. Different approaches have proposed the synthesis of silver, gold, titanium or selenium NPs from probiotics, with promising health related effects. However, their use for the production of iron and zinc NPs has been scarcely reported. Considering the nutritional relevance of iron and zinc, a thorough approach about the synthesis of iron and zinc NPs by probiotics was addressed, including the factors affecting the synthesis processes, the mechanisms of synthesis, and the physical and chemical characterization of NPs. The impact of products containing probiotics and minerals has applications in many different fields going beyond the food industry and representing a powerful strategy as economic engine for very diverse industries and countries.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FOOD  
dc.subject
PHARMA AND COSMETICS  
dc.subject
PROBIOTICS  
dc.subject
SUSTAINABLE SYNTHESIS  
dc.subject
ZINC AND IRON NANOPARTICLES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Green synthesis, characterization and applications of iron and zinc nanoparticles by probiotics  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-06-13T15:45:02Z  
dc.identifier.eissn
1873-7145  
dc.journal.volume
155  
dc.journal.pagination
1-15  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cassani, Lucía Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hebert, Elvira Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996922001545  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111097