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dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea

dc.contributor.author
Cassani, Lucía Victoria

dc.contributor.author
Hebert, Elvira Maria

dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban

dc.date.available
2022-06-21T18:02:53Z
dc.date.issued
2022-05
dc.identifier.citation
Gomez Zavaglia, Andrea; Cassani, Lucía Victoria; Hebert, Elvira Maria; Gerbino, Oscar Esteban; Green synthesis, characterization and applications of iron and zinc nanoparticles by probiotics; Elsevier Science; Food Research International; 155; 5-2022; 1-15
dc.identifier.issn
0963-9969
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/160100
dc.description.abstract
The synthesis of nanoparticles (NPs) by microorganisms is one of the most promising areas of research in modern nanotechnology since microorganisms can easily act as real nanofactories of industrially relevant compounds. Recent studies suggest that probiotic bacteria have an intrinsic potential to synthesize metal NPs when grown in the presence of metal ions. In such conditions, they can reduce metal ions through different biochemical mechanisms occurring both intra and extracellularly, and leading to the production of NPs. Different approaches have proposed the synthesis of silver, gold, titanium or selenium NPs from probiotics, with promising health related effects. However, their use for the production of iron and zinc NPs has been scarcely reported. Considering the nutritional relevance of iron and zinc, a thorough approach about the synthesis of iron and zinc NPs by probiotics was addressed, including the factors affecting the synthesis processes, the mechanisms of synthesis, and the physical and chemical characterization of NPs. The impact of products containing probiotics and minerals has applications in many different fields going beyond the food industry and representing a powerful strategy as economic engine for very diverse industries and countries.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FOOD
dc.subject
PHARMA AND COSMETICS
dc.subject
PROBIOTICS
dc.subject
SUSTAINABLE SYNTHESIS
dc.subject
ZINC AND IRON NANOPARTICLES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Green synthesis, characterization and applications of iron and zinc nanoparticles by probiotics
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-06-13T15:45:02Z
dc.identifier.eissn
1873-7145
dc.journal.volume
155
dc.journal.pagination
1-15
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cassani, Lucía Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hebert, Elvira Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Research International

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996922001545
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111097
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