Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Toffoli, Lucía Mercedes
dc.contributor.author
Martinez Zamora, Martin Gustavo
dc.contributor.author
Medrano, Norma Nelly
dc.contributor.author
Fontana, Cecilia A.
dc.contributor.author
Lovaisa, Nadia Carolina
dc.contributor.author
Delaporte Quintana, Paola Adriana Georgina
dc.contributor.author
Elías, Juliana María
dc.contributor.author
Salazar, Sergio Miguel
dc.contributor.author
Pedraza, Raúl Osvaldo
dc.date.available
2022-06-16T15:04:28Z
dc.date.issued
2021-07
dc.identifier.citation
Toffoli, Lucía Mercedes; Martinez Zamora, Martin Gustavo; Medrano, Norma Nelly; Fontana, Cecilia A.; Lovaisa, Nadia Carolina; et al.; Natural occurrence of Azospirillum brasilense in petunia with capacity to improve plant growth and flowering; Wiley VCH Verlag; Journal of Basic Microbiology; 61; 7; 7-2021; 662-673
dc.identifier.issn
0233-111X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/159949
dc.description.abstract
To evaluate the natural occurrence of the plant growth-promoting bacterium Azospirillum brasilense and petunia plants, local strains were isolated and characterized by biochemical and molecular methods. Three strains were assessed in greenhouse conditions using Petunia × hybrida Ultra™. Treatments: Plants without bacterial inoculation or chemical fertilization; fertilized with NPK and KNO3; and independently inoculated with the strains 2A1, 2A2, and 2E1 by submerging their roots in a bacterial suspension (~106 CFU·ml−1). Root length, dry weight of roots and shoots, leaf area, leaf greenness, and nutrient content were evaluated. The number of days from transplanting to the opening of the first flower and the number of flowers per plant were also determined. As a result, five isolates were characterized as A. brasilense, showing the capacity to produce indoles and siderophores, to solubilize phosphate, nitrogenase activity, and nifH-PCR amplification. In general, all the parameters of the plant assay were improved in plants inoculated with A. brasilense, with variations among the strains, as well as the onset of flowering and the number of flowers per plant, compared with uninoculated or fertilized plants. This is the first report on the natural occurrence of A. brasilense in petunia with the capacity to improve plant growth and flowering.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley VCH Verlag
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AZOSPIRILLUM
dc.subject
PETUNIA
dc.subject
PHOSPHATE SOLUBILIZATION
dc.subject
SIDEROPHORES
dc.subject
TOTAL INDOLES
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Natural occurrence of Azospirillum brasilense in petunia with capacity to improve plant growth and flowering
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-06-13T18:45:44Z
dc.journal.volume
61
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
662-673
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Weinheim
dc.description.fil
Fil: Toffoli, Lucía Mercedes. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez Zamora, Martin Gustavo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medrano, Norma Nelly. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fontana, Cecilia A.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lovaisa, Nadia Carolina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Delaporte Quintana, Paola Adriana Georgina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Elías, Juliana María. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salazar, Sergio Miguel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pedraza, Raúl Osvaldo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
dc.journal.title
Journal of Basic Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jobm.202100064
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jobm.202100064
Archivos asociados