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dc.contributor.author
Assad, Sabrina Eliana
dc.contributor.author
Rolny, Ivanna Sabrina
dc.contributor.author
Minnaard, Jessica
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando
dc.date.available
2022-06-14T12:40:48Z
dc.date.issued
2021-04
dc.identifier.citation
Assad, Sabrina Eliana; Rolny, Ivanna Sabrina; Minnaard, Jessica; Perez, Pablo Fernando; Bifidobacteria from human origin: interaction with phagocytic cells; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Applied Microbiology; 130; 4; 4-2021; 1357-1367
dc.identifier.issn
1364-5072
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/159666
dc.description.abstract
Aim of the study: Given that phagocytic cells are main players of the host immune response, we studied the interaction of bifidobacteria with monocytic THP-1 cells in nonopsonic conditions. Methods and Results: Association/internalization, cell response (expression of HLA-DR and TLR2), M1/M2 macrophage polarization and colocalization of micro-organisms with Lysotracker or transferrin were evaluated. Screening with eight Bifidobacterium strains showed two patterns of interactions with THP-1 cells: high and low association and phagocytosis. Two strains with different surface properties were further studied: B. bifidum CIDCA 5310 and B. adolescentis CIDCA 5317. Strain CIDCA 5310 showed higher levels of colocalization in lysosome than strain CIDCA 5317. Both strains stimulated TLR2 expression. Strain CIDCA 5317 significantly increases HLA-DR expression, however, when cells are stimulated with IFN-γ, strain CIDCA 5310 induces the highest value of expression. Noteworthy, strain CIDCA 5310 was able to upregulate both M1 and M2 markers of macrophage polarization. Conclusions: Our results demonstrate that bifidobacteria from human origin show different patterns of interaction with phagocytic cells thus leading to different cell responses. These findings add further insight on the mechanisms involved in the biologic effects of probiotics. Significance and Impact of the Study: Knowledge of the interaction of bifidobacteria with key players of the host immune response is paramount for the understanding of the mechanisms involved in the beneficial effects.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FERMENTED FOODS
dc.subject
IMMUNOLOGY
dc.subject
INTESTINAL MICROBIOLOGY
dc.subject
MECHANISM OF ACTION
dc.subject
PROBIOTICS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Bifidobacteria from human origin: interaction with phagocytic cells
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-06-13T15:44:52Z
dc.journal.volume
130
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1357-1367
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Assad, Sabrina Eliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rolny, Ivanna Sabrina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Minnaard, Jessica. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Applied Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jam.14861
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jam.14861
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