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dc.contributor.author
Assad, Sabrina Eliana  
dc.contributor.author
Rolny, Ivanna Sabrina  
dc.contributor.author
Minnaard, Jessica  
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando  
dc.date.available
2022-06-14T12:40:48Z  
dc.date.issued
2021-04  
dc.identifier.citation
Assad, Sabrina Eliana; Rolny, Ivanna Sabrina; Minnaard, Jessica; Perez, Pablo Fernando; Bifidobacteria from human origin: interaction with phagocytic cells; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Applied Microbiology; 130; 4; 4-2021; 1357-1367  
dc.identifier.issn
1364-5072  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/159666  
dc.description.abstract
Aim of the study: Given that phagocytic cells are main players of the host immune response, we studied the interaction of bifidobacteria with monocytic THP-1 cells in nonopsonic conditions. Methods and Results: Association/internalization, cell response (expression of HLA-DR and TLR2), M1/M2 macrophage polarization and colocalization of micro-organisms with Lysotracker or transferrin were evaluated. Screening with eight Bifidobacterium strains showed two patterns of interactions with THP-1 cells: high and low association and phagocytosis. Two strains with different surface properties were further studied: B. bifidum CIDCA 5310 and B. adolescentis CIDCA 5317. Strain CIDCA 5310 showed higher levels of colocalization in lysosome than strain CIDCA 5317. Both strains stimulated TLR2 expression. Strain CIDCA 5317 significantly increases HLA-DR expression, however, when cells are stimulated with IFN-γ, strain CIDCA 5310 induces the highest value of expression. Noteworthy, strain CIDCA 5310 was able to upregulate both M1 and M2 markers of macrophage polarization. Conclusions: Our results demonstrate that bifidobacteria from human origin show different patterns of interaction with phagocytic cells thus leading to different cell responses. These findings add further insight on the mechanisms involved in the biologic effects of probiotics. Significance and Impact of the Study: Knowledge of the interaction of bifidobacteria with key players of the host immune response is paramount for the understanding of the mechanisms involved in the beneficial effects.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FERMENTED FOODS  
dc.subject
IMMUNOLOGY  
dc.subject
INTESTINAL MICROBIOLOGY  
dc.subject
MECHANISM OF ACTION  
dc.subject
PROBIOTICS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Bifidobacteria from human origin: interaction with phagocytic cells  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-06-13T15:44:52Z  
dc.journal.volume
130  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
1357-1367  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Assad, Sabrina Eliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rolny, Ivanna Sabrina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Minnaard, Jessica. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Applied Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jam.14861  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jam.14861