Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Alonso Salces, Rosa Maria  
dc.contributor.author
Gallo, Blanca  
dc.contributor.author
Poliero, Aimará Ayelen  
dc.contributor.author
Viacava, Gabriela Elena  
dc.contributor.author
García González, Diego Luis  
dc.contributor.author
Gallina Toschi, Tullia  
dc.contributor.author
Servili, Maurizio  
dc.contributor.author
Berrueta, Luis Angel  
dc.date.available
2022-06-09T01:59:04Z  
dc.date.issued
2021-12  
dc.identifier.citation
Alonso Salces, Rosa Maria; Gallo, Blanca; Poliero, Aimará Ayelen; Viacava, Gabriela Elena; García González, Diego Luis; et al.; Assessment of virgin olive oil stability during storage by 1H-NMR fingerprintng and chemometrics; Servizi Editoriali Assoc Srl; Rivista Italiana Delle Sostanze Grasse; 98; 4; 12-2021; 283-286  
dc.identifier.issn
0035-6808  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/159288  
dc.description.abstract
The quality of virgin olive oil (VOO) is related to its oxidative stability, storage, and sensory and nutri- tional properties. VOO oxidation leads to the formation of off-flavour substances, degradation of its bio- active antioxidants and accumulation of degradation compounds, causing the loss of its sensory and health-promoting qualities, its commercial value and consumer acceptance [1]. VOO resistance to oxi- dation depends on its chemical composition and its exposure to pro-oxidant factors such as oxygen, light and temperature. VOO stability during storage was studied by an untargeted metabolomics ap- proach based on 1H-NMR fingerprinting and pattern recognition simulating normal shelf life conditions throughout its commercialization.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Servizi Editoriali Assoc Srl  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
NUCLEAR MAGNETIC RESONANCE  
dc.subject
CHEMOMETRICS  
dc.subject
STABILITY  
dc.subject
OXIDATIVE DEGRADATION  
dc.subject
HYDROLYTIC DEGRADATION  
dc.subject
OLIVE OIL  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Assessment of virgin olive oil stability during storage by 1H-NMR fingerprintng and chemometrics  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-05-06T16:26:53Z  
dc.journal.volume
98  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
283-286  
dc.journal.pais
Italia  
dc.description.fil
Fil: Alonso Salces, Rosa Maria. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gallo, Blanca. Universidad del País Vasco; España  
dc.description.fil
Fil: Poliero, Aimará Ayelen. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Viacava, Gabriela Elena. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García González, Diego Luis. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España  
dc.description.fil
Fil: Gallina Toschi, Tullia. Università di Bologna; Italia  
dc.description.fil
Fil: Servili, Maurizio. Università di Perugia; Italia  
dc.description.fil
Fil: Berrueta, Luis Angel. Universidad del País Vasco; España  
dc.journal.title
Rivista Italiana Delle Sostanze Grasse  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.innovhub-ssi.it/kdocs/2036794/2021_vol._984_-_pt._2_-_analytical_solutions_addressing_olive_oil_quality_issues.pdf  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://digital.csic.es/handle/10261/264793