Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Alonso Salces, Rosa Maria
dc.contributor.author
Gallo, Blanca
dc.contributor.author
Poliero, Aimará Ayelen
dc.contributor.author
Viacava, Gabriela Elena
dc.contributor.author
García González, Diego Luis
dc.contributor.author
Gallina Toschi, Tullia
dc.contributor.author
Servili, Maurizio
dc.contributor.author
Berrueta, Luis Angel
dc.date.available
2022-06-09T01:59:04Z
dc.date.issued
2021-12
dc.identifier.citation
Alonso Salces, Rosa Maria; Gallo, Blanca; Poliero, Aimará Ayelen; Viacava, Gabriela Elena; García González, Diego Luis; et al.; Assessment of virgin olive oil stability during storage by 1H-NMR fingerprintng and chemometrics; Servizi Editoriali Assoc Srl; Rivista Italiana Delle Sostanze Grasse; 98; 4; 12-2021; 283-286
dc.identifier.issn
0035-6808
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/159288
dc.description.abstract
The quality of virgin olive oil (VOO) is related to its oxidative stability, storage, and sensory and nutri- tional properties. VOO oxidation leads to the formation of off-flavour substances, degradation of its bio- active antioxidants and accumulation of degradation compounds, causing the loss of its sensory and health-promoting qualities, its commercial value and consumer acceptance [1]. VOO resistance to oxi- dation depends on its chemical composition and its exposure to pro-oxidant factors such as oxygen, light and temperature. VOO stability during storage was studied by an untargeted metabolomics ap- proach based on 1H-NMR fingerprinting and pattern recognition simulating normal shelf life conditions throughout its commercialization.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Servizi Editoriali Assoc Srl
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
NUCLEAR MAGNETIC RESONANCE
dc.subject
CHEMOMETRICS
dc.subject
STABILITY
dc.subject
OXIDATIVE DEGRADATION
dc.subject
HYDROLYTIC DEGRADATION
dc.subject
OLIVE OIL
dc.subject.classification
Química Analítica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Assessment of virgin olive oil stability during storage by 1H-NMR fingerprintng and chemometrics
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-05-06T16:26:53Z
dc.journal.volume
98
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
283-286
dc.journal.pais
Italia
dc.description.fil
Fil: Alonso Salces, Rosa Maria. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gallo, Blanca. Universidad del País Vasco; España
dc.description.fil
Fil: Poliero, Aimará Ayelen. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina
dc.description.fil
Fil: Viacava, Gabriela Elena. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: García González, Diego Luis. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Gallina Toschi, Tullia. Università di Bologna; Italia
dc.description.fil
Fil: Servili, Maurizio. Università di Perugia; Italia
dc.description.fil
Fil: Berrueta, Luis Angel. Universidad del País Vasco; España
dc.journal.title
Rivista Italiana Delle Sostanze Grasse
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.innovhub-ssi.it/kdocs/2036794/2021_vol._984_-_pt._2_-_analytical_solutions_addressing_olive_oil_quality_issues.pdf
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://digital.csic.es/handle/10261/264793
Archivos asociados