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dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana
dc.contributor.author
Serradell, María Laura
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.contributor.author
Fossati, Carlos Alberto
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana
dc.date.available
2022-06-06T13:36:29Z
dc.date.issued
2005-06
dc.identifier.citation
Garrote, Graciela Liliana; Serradell, María Laura; Abraham, Analia Graciela; Añon, Maria Cristina; Fossati, Carlos Alberto; et al.; Development of an immunochemical method to detect Lactobacillus kefir; Taylor & Francis Ltd; Food And Agricultural Immunology; 16; 3; 6-2005; 221-233
dc.identifier.issn
0954-0105
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/158994
dc.description.abstract
Kefir is a fermented milk elaborated with kefir grains. It constitutes an ecological systemcomposed by a protein-polysaccharide matrix on which a complex microbiota is naturallyimmobilized. The objective of this work was to develop an antibody-based method in orderto achieve a simple and rapid way to quantify Lactobacillus kefir in a complex environment.Rabbit antisera against isolated S-layer proteins from L. kefir and L. parakefir were obtained.Both antisera recognized the 21 strains of L. kefir and the three strains of L. parakefir analysedby dot-blot. By indirect ELISA, specific antiserum against L. kefir S-layer showed reactivityagainst pure cultures of both L. kefir and L. parakefir, but did not react with L. brevis cells.Competitive ELISA allowed quantification of L. kefir at concentrations ranging from 5/105 to108 bacteria ml1, but neither L. parakefir nor L. brevis pure cultures produced inhibition.Through this approach it was possible to detect 108 L. kefir ml1 in samples of milk fermentedfor 48 h at 208C with different kefir grains. Competitive ELISA developed in our laboratory is asuitable method to detect and quantify L. kefir in milk and in consequence it could be applied toanalyse the relationship between the composition of microflora and probiotic and technologicalcharacteristics of the products.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
KEFIR MILK
dc.subject
IMMUNODETECTION
dc.subject
ELISA
dc.subject
LACTOBACILLI
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Development of an immunochemical method to detect Lactobacillus kefir
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-05-12T16:32:11Z
dc.identifier.eissn
1465-3443
dc.journal.volume
16
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
221-233
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Serradell, María Laura. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fossati, Carlos Alberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food And Agricultural Immunology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09540100500244146
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/09540100500244146
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