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dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Serradell, María Laura  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Fossati, Carlos Alberto  
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana  
dc.date.available
2022-06-06T13:36:29Z  
dc.date.issued
2005-06  
dc.identifier.citation
Garrote, Graciela Liliana; Serradell, María Laura; Abraham, Analia Graciela; Añon, Maria Cristina; Fossati, Carlos Alberto; et al.; Development of an immunochemical method to detect Lactobacillus kefir; Taylor & Francis Ltd; Food And Agricultural Immunology; 16; 3; 6-2005; 221-233  
dc.identifier.issn
0954-0105  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/158994  
dc.description.abstract
Kefir is a fermented milk elaborated with kefir grains. It constitutes an ecological systemcomposed by a protein-polysaccharide matrix on which a complex microbiota is naturallyimmobilized. The objective of this work was to develop an antibody-based method in orderto achieve a simple and rapid way to quantify Lactobacillus kefir in a complex environment.Rabbit antisera against isolated S-layer proteins from L. kefir and L. parakefir were obtained.Both antisera recognized the 21 strains of L. kefir and the three strains of L. parakefir analysedby dot-blot. By indirect ELISA, specific antiserum against L. kefir S-layer showed reactivityagainst pure cultures of both L. kefir and L. parakefir, but did not react with L. brevis cells.Competitive ELISA allowed quantification of L. kefir at concentrations ranging from 5/105 to108 bacteria ml1, but neither L. parakefir nor L. brevis pure cultures produced inhibition.Through this approach it was possible to detect 108 L. kefir ml1 in samples of milk fermentedfor 48 h at 208C with different kefir grains. Competitive ELISA developed in our laboratory is asuitable method to detect and quantify L. kefir in milk and in consequence it could be applied toanalyse the relationship between the composition of microflora and probiotic and technologicalcharacteristics of the products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
KEFIR MILK  
dc.subject
IMMUNODETECTION  
dc.subject
ELISA  
dc.subject
LACTOBACILLI  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Development of an immunochemical method to detect Lactobacillus kefir  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-05-12T16:32:11Z  
dc.identifier.eissn
1465-3443  
dc.journal.volume
16  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
221-233  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Serradell, María Laura. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fossati, Carlos Alberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food And Agricultural Immunology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09540100500244146  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/09540100500244146