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dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2022-06-04T00:27:44Z
dc.date.issued
2004-07
dc.identifier.citation
Garcia, Maria Alejandra; Pinotti, Adriana Noemi; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Characterization of composite hydrocolloid films; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 56; 3; 7-2004; 339-345
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/158945
dc.description.abstract
Chitosan (CH) and methylcellulose (MC) are hydrocolloids with good film-forming properties. The objectives of the present work were to characterize: (i) rheological and surface tension properties of the filmogenic suspensions and (ii) water solubility, color, mechanical properties and water vapor permeability of the composite films. Suspensions of 1 and 2% CH and 1% MC were mixed in different proportions. Surface tension of filmogenic suspensions ranged between 72 and 87.5 dyn cm−1. All suspensions were pseudoplastic; apparent viscosity and consistency index of the mixtures were higher than those of MC or CH suspensions. Films were obtained by casting. Water vapor permeabilities for CH and MC films were 9.03±0.12×10−11 and 7.55±0.60×10−11 g s−1 mPa−1, respectively; intermediate values were obtained for the composite films. CH films showed rigid characteristics (high elastic modulus and small elongation). Film flexibility increased with increasing MC content, the higher elongation and lower elastic modulus of composite films indicated the relevance of hydrocolloid interactions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Films
dc.subject
Chitosan
dc.subject
Methylcellulose
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Characterization of composite hydrocolloid films
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-05-12T16:32:27Z
dc.identifier.eissn
1879-1344
dc.journal.volume
56
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
339-345
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861704000657
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2004.03.003
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