Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2022-06-04T00:27:44Z  
dc.date.issued
2004-07  
dc.identifier.citation
Garcia, Maria Alejandra; Pinotti, Adriana Noemi; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Characterization of composite hydrocolloid films; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 56; 3; 7-2004; 339-345  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/158945  
dc.description.abstract
Chitosan (CH) and methylcellulose (MC) are hydrocolloids with good film-forming properties. The objectives of the present work were to characterize: (i) rheological and surface tension properties of the filmogenic suspensions and (ii) water solubility, color, mechanical properties and water vapor permeability of the composite films. Suspensions of 1 and 2% CH and 1% MC were mixed in different proportions. Surface tension of filmogenic suspensions ranged between 72 and 87.5 dyn cm−1. All suspensions were pseudoplastic; apparent viscosity and consistency index of the mixtures were higher than those of MC or CH suspensions. Films were obtained by casting. Water vapor permeabilities for CH and MC films were 9.03±0.12×10−11 and 7.55±0.60×10−11 g s−1 mPa−1, respectively; intermediate values were obtained for the composite films. CH films showed rigid characteristics (high elastic modulus and small elongation). Film flexibility increased with increasing MC content, the higher elongation and lower elastic modulus of composite films indicated the relevance of hydrocolloid interactions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Films  
dc.subject
Chitosan  
dc.subject
Methylcellulose  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Characterization of composite hydrocolloid films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-05-12T16:32:27Z  
dc.identifier.eissn
1879-1344  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
339-345  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861704000657  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2004.03.003