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dc.contributor.author
Rodriguez, Maria Susana  
dc.contributor.author
Montero, Mirta Ester  
dc.contributor.author
Dello Staffolo, Marina  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.contributor.author
Bevilacqua, Alicia Eva  
dc.contributor.author
Albertengo, Liliana  
dc.date.available
2022-06-04T00:22:41Z  
dc.date.issued
2008-11  
dc.identifier.citation
Rodriguez, Maria Susana; Montero, Mirta Ester; Dello Staffolo, Marina; Martino, Miriam Nora; Bevilacqua, Alicia Eva; et al.; Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 74; 4; 11-2008; 797-801  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/158944  
dc.description.abstract
Since chitosan complies with the definition of dietary fibre is necessary to study the interaction of this biopolymer with nutrients. Yogurt with fortified chitosan and different types of plants fibres like wheat, bamboo, apple, psyllium and inulin was used as a food model. The availabilities of glucose and calcium in this model were studied by an in vitro gastrointestinal tract simulation. Results showed that the different fibres decreased both glucose and calcium availabilities whereas the effect of chitosan was more pronounced. (17.7 ± 2.1% and 21.0 ± 2.5% depress respectively). This work demonstrated that the addition of chitosan to yogurts influences the availability of nutrients.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHITOSAN  
dc.subject
GLUCOSE  
dc.subject
YOGURT  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-05-12T16:31:50Z  
dc.identifier.eissn
1879-1344  
dc.journal.volume
74  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
797-801  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Maria Susana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montero, Mirta Ester. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dello Staffolo, Marina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bevilacqua, Alicia Eva. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Albertengo, Liliana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://tinyurl.com/27fbcezh