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dc.contributor.author
Rodriguez, Maria Susana
dc.contributor.author
Montero, Mirta Ester
dc.contributor.author
Dello Staffolo, Marina
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora
dc.contributor.author
Bevilacqua, Alicia Eva
dc.contributor.author
Albertengo, Liliana
dc.date.available
2022-06-04T00:22:41Z
dc.date.issued
2008-11
dc.identifier.citation
Rodriguez, Maria Susana; Montero, Mirta Ester; Dello Staffolo, Marina; Martino, Miriam Nora; Bevilacqua, Alicia Eva; et al.; Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 74; 4; 11-2008; 797-801
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/158944
dc.description.abstract
Since chitosan complies with the definition of dietary fibre is necessary to study the interaction of this biopolymer with nutrients. Yogurt with fortified chitosan and different types of plants fibres like wheat, bamboo, apple, psyllium and inulin was used as a food model. The availabilities of glucose and calcium in this model were studied by an in vitro gastrointestinal tract simulation. Results showed that the different fibres decreased both glucose and calcium availabilities whereas the effect of chitosan was more pronounced. (17.7 ± 2.1% and 21.0 ± 2.5% depress respectively). This work demonstrated that the addition of chitosan to yogurts influences the availability of nutrients.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHITOSAN
dc.subject
GLUCOSE
dc.subject
YOGURT
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-05-12T16:31:50Z
dc.identifier.eissn
1879-1344
dc.journal.volume
74
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
797-801
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Maria Susana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montero, Mirta Ester. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dello Staffolo, Marina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bevilacqua, Alicia Eva. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Albertengo, Liliana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://tinyurl.com/27fbcezh
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