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dc.contributor.author
Pan, Jeronimo
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto
dc.contributor.author
Martinez, Gustavo Adolfo
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel
dc.contributor.author
Civello, Pedro Marcos
dc.date.available
2022-06-03T12:26:20Z
dc.date.issued
2004-08
dc.identifier.citation
Pan, Jeronimo; Vicente, Ariel Roberto; Martinez, Gustavo Adolfo; Chaves, Alicia Raquel; Civello, Pedro Marcos; Combined use of UV-C irradiation and heat treatment to improve postharvest life of strawberry fruit; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 84; 14; 8-2004; 1831-1838
dc.identifier.issn
0022-5142
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/158836
dc.description.abstract
The effects of UV-C (4.1 kJm−2) and heat treatment (45 ◦C, 3 h in air) either separately or combined on the quality of strawberries (Fragaria × ananassa cv Seascape) at the 75 or 50% surface red ripening stage were assessed, the latter stage being used only in the firmness test. In addition, the development of surface fungal infections was followed and in vitro germination assays on conidia of Botrytis cinerea and Rhizopus stolonifer performed. Both heat and combined treatments, decreased hue and delayed changes of the L∗ parameter. All treatments reduced the accumulation of anthocyanins. Control fruit softened most while fruit treated by the combined method were the firmest. The combined treatment reduced fungal infections and delayed in vitro germination of Botrytis cinerea conidia. After 2days at 20◦C, treated fruit had lower amount of phenolics than the control. Neither the heat nor UV-C irradiationmodified the total sugar content, although the combined treatment decreased it slightly relative to the control. Titratable acidity increased through storage at 20 ◦C in all fruit, but no differences between control and treated fruit were detected. The combination of UV-C and heat treatments enhanced the benefits of applying each treatment separately, and could be useful to improve and extend strawberry fruit postharvest life.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Fragaria × ananassa
dc.subject
Fruit ripening
dc.subject
Heat treatment
dc.subject
Postharvest
dc.subject
UV-C
dc.subject
Physical treatment
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Combined use of UV-C irradiation and heat treatment to improve postharvest life of strawberry fruit
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-05-12T16:32:28Z
dc.identifier.eissn
1097-0010
dc.journal.volume
84
dc.journal.number
14
dc.journal.pagination
1831-1838
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Pan, Jeronimo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Civello, Pedro Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.1894
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.1894
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