Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Sanchez, Borja
dc.contributor.author
Burns, Patricia Graciela
dc.contributor.author
Ruiz, Lorena
dc.contributor.author
Binetti, Ana Griselda
dc.contributor.author
Vinderola, Celso Gabriel
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto
dc.contributor.author
Margolles, Abelardo
dc.contributor.author
Ruas Madiedo, Patricia
dc.contributor.author
de Los Reyes Gavilan, Clara G.
dc.date.available
2015-08-07T19:48:46Z
dc.date.issued
2013-11
dc.identifier.citation
Sanchez, Borja; Burns, Patricia Graciela; Ruiz, Lorena; Binetti, Ana Griselda; Vinderola, Celso Gabriel; et al.; Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum; Elsevier Science; Food Research International; 54; 1; 11-2013; 1080-1083
dc.identifier.issn
0963-9969
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/1587
dc.description.abstract
Some strains of the genus Bifidobacterium are considered probiotics and can be added as adjunct cultures to functional dairy products. Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis is used as a starter in food fermentations. The influence of co-culturing strains Bifidobacterium longum NCIMB 8809 and L. delbrueckii subsp. lactis 193 on the physiology and heat tolerance of these microorganisms was studied. 2DE coupled to MS protein analysis allowed the identification of several proteins from each bacterium whose expression changed when cells were grown in compartmentalized co-cultures compared to mono-cultures. Remarkably, production of stress response chaperones was enhanced in both strains and was related with increased survival to heat shock, a technologically suitable property in the manufacture of some dairy products. This study provides the first insight in understanding communication between B. longum and L. delbrueckii subsp. lactis.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Bifidobacterium
dc.subject
Lactobacillus
dc.subject
Co Culture
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2016-03-30 10:35:44.97925-03
dc.journal.volume
54
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1080-1083
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Sanchez, Borja. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
dc.description.fil
Fil: Burns, Patricia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
dc.description.fil
Fil: Ruiz, Lorena. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
dc.description.fil
Fil: Binetti, Ana Griselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Margolles, Abelardo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
dc.description.fil
Fil: Ruas Madiedo, Patricia. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
dc.description.fil
Fil: de Los Reyes Gavilan, Clara G.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
dc.journal.title
Food Research International
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2013.01.026
Archivos asociados