Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Sanchez, Borja  
dc.contributor.author
Burns, Patricia Graciela  
dc.contributor.author
Ruiz, Lorena  
dc.contributor.author
Binetti, Ana Griselda  
dc.contributor.author
Vinderola, Celso Gabriel  
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto  
dc.contributor.author
Margolles, Abelardo  
dc.contributor.author
Ruas Madiedo, Patricia  
dc.contributor.author
de Los Reyes Gavilan, Clara G.  
dc.date.available
2015-08-07T19:48:46Z  
dc.date.issued
2013-11  
dc.identifier.citation
Sanchez, Borja; Burns, Patricia Graciela; Ruiz, Lorena; Binetti, Ana Griselda; Vinderola, Celso Gabriel; et al.; Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum; Elsevier Science; Food Research International; 54; 1; 11-2013; 1080-1083  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/1587  
dc.description.abstract
Some strains of the genus Bifidobacterium are considered probiotics and can be added as adjunct cultures to functional dairy products. Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis is used as a starter in food fermentations. The influence of co-culturing strains Bifidobacterium longum NCIMB 8809 and L. delbrueckii subsp. lactis 193 on the physiology and heat tolerance of these microorganisms was studied. 2DE coupled to MS protein analysis allowed the identification of several proteins from each bacterium whose expression changed when cells were grown in compartmentalized co-cultures compared to mono-cultures. Remarkably, production of stress response chaperones was enhanced in both strains and was related with increased survival to heat shock, a technologically suitable property in the manufacture of some dairy products. This study provides the first insight in understanding communication between B. longum and L. delbrueckii subsp. lactis.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Bifidobacterium  
dc.subject
Lactobacillus  
dc.subject
Co Culture  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2016-03-30 10:35:44.97925-03  
dc.journal.volume
54  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1080-1083  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Sanchez, Borja. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;  
dc.description.fil
Fil: Burns, Patricia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;  
dc.description.fil
Fil: Ruiz, Lorena. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;  
dc.description.fil
Fil: Binetti, Ana Griselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Margolles, Abelardo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;  
dc.description.fil
Fil: Ruas Madiedo, Patricia. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;  
dc.description.fil
Fil: de Los Reyes Gavilan, Clara G.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2013.01.026