Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Tolosa, Nori Graciela
dc.contributor.author
Areco, Vanessa Andrea
dc.contributor.author
Rodriguez, Valeria Andrea
dc.contributor.author
Marchionatti, Ana María
dc.contributor.author
Perez, Adriana del Valle
dc.contributor.other
Gracia Sancho, Jordi
dc.contributor.other
Salvadó, Josepa
dc.date.available
2022-05-30T13:35:03Z
dc.date.issued
2017
dc.identifier.citation
Tolosa, Nori Graciela; Areco, Vanessa Andrea; Rodriguez, Valeria Andrea; Marchionatti, Ana María; Perez, Adriana del Valle; Melatonin, gastrointestinal protection and oxidative stress; Elsevier; 2017; 317-325
dc.identifier.isbn
978-0-12-805377-5
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/158467
dc.description.abstract
We have tried to summarize the actions of melatonin (MEL) in different organs ofthe GIT and the potential usefulness as a drug to ameliorate or cure a variety of gastrointestinal disorders. A brief description of MEL receptors and their localization throughout the GIT is also presented. Analyses of experimental and clinical trials for healing or protection of gastrointestinal disorders, such as reflux esophagitis, peptic ulcers, ulcerative colitis, intestinal ischemia/reperfusion and others are performed. Finally, the effects of MEL treatment on the intestinal Ca2+ absorption under conditions of oxidative stress are discussed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
MELATONIN
dc.subject
ANTIOXIDANT
dc.subject
ANTI-INFLAMMATORY EFFECT
dc.subject
REFLUX ESOPHAGITIS
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Medicina Básica
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Melatonin, gastrointestinal protection and oxidative stress
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2022-05-23T23:00:26Z
dc.journal.pagination
317-325
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Tolosa, Nori Graciela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Cátedra de Bioquímica y Biología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Areco, Vanessa Andrea. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Cátedra de Bioquímica y Biología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Valeria Andrea. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Cátedra de Bioquímica y Biología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marchionatti, Ana María. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Cátedra de Bioquímica y Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Adriana del Valle. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Cátedra de Bioquímica y Biología Molecular; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/book/9780128053775/gastrointestinal-tissue
dc.conicet.paginas
363
dc.source.titulo
Gastrointestinal Tissue: Oxidative stress and dietary antioxidants
Archivos asociados