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dc.contributor.author
Lingua, Mariana Soledad  
dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica  
dc.date.available
2022-05-24T17:44:17Z  
dc.date.issued
2016-01  
dc.identifier.citation
Lingua, Mariana Soledad; Fabani, Maria Paula; Wunderlin, Daniel Alberto; Baroni, María Verónica; In vivo antioxidant activity of grape, pomace and wine from three red varieties grown in Argentina: Its relationship to phenolic profile; Elsevier; Journal of Functional Foods; 20; 1-2016; 332-345  
dc.identifier.issn
1756-4646  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/158161  
dc.description.abstract
The in vivo antioxidant capacity (AC) of natural antioxidants involved in the winemaking of three red grape varieties grown in Argentina and its association with the phenolic composition were studied. Polyphenols from grape, wine and pomace were capable of rescuing yeast cells from oxidative stress, probably by the induction of antioxidant enzymes, such as glutathione reductase (GR) and glutathione peroxidase (GPx). Observed AC was highly correlated with phenolic profiles, as shown by canonical correlation analysis (CCA) and multiple regression analysis (MRA). Grape samples showed the highest activity among sample types, and according to MRA kaempferol-3-glucoside and fertaric acid contributed positively, whereas ethyl gallate contributed negatively to AC of wines and pomaces.With respect to varieties, Syrah was the one with the highest activity, owing to higher contents of anthocyanins, compounds highly related to bioactivity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
RED WINEMAKING  
dc.subject
ANTIOXIDANT CAPACITY  
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE  
dc.subject
PHENOLIC COMPOUNDS CONTRIBUTION  
dc.subject
VARIETIES DIFFERENCES  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
In vivo antioxidant activity of grape, pomace and wine from three red varieties grown in Argentina: Its relationship to phenolic profile  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-05-20T14:02:27Z  
dc.identifier.eissn
2214-9414  
dc.journal.volume
20  
dc.journal.pagination
332-345  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Ámsterdan  
dc.description.fil
Fil: Lingua, Mariana Soledad. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Functional Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464615005472?via%3Dihub  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2015.10.034