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dc.contributor.author
Lingua, Mariana Soledad
dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica
dc.date.available
2022-05-24T17:44:17Z
dc.date.issued
2016-01
dc.identifier.citation
Lingua, Mariana Soledad; Fabani, Maria Paula; Wunderlin, Daniel Alberto; Baroni, María Verónica; In vivo antioxidant activity of grape, pomace and wine from three red varieties grown in Argentina: Its relationship to phenolic profile; Elsevier; Journal of Functional Foods; 20; 1-2016; 332-345
dc.identifier.issn
1756-4646
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/158161
dc.description.abstract
The in vivo antioxidant capacity (AC) of natural antioxidants involved in the winemaking of three red grape varieties grown in Argentina and its association with the phenolic composition were studied. Polyphenols from grape, wine and pomace were capable of rescuing yeast cells from oxidative stress, probably by the induction of antioxidant enzymes, such as glutathione reductase (GR) and glutathione peroxidase (GPx). Observed AC was highly correlated with phenolic profiles, as shown by canonical correlation analysis (CCA) and multiple regression analysis (MRA). Grape samples showed the highest activity among sample types, and according to MRA kaempferol-3-glucoside and fertaric acid contributed positively, whereas ethyl gallate contributed negatively to AC of wines and pomaces.With respect to varieties, Syrah was the one with the highest activity, owing to higher contents of anthocyanins, compounds highly related to bioactivity.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
RED WINEMAKING
dc.subject
ANTIOXIDANT CAPACITY
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE
dc.subject
PHENOLIC COMPOUNDS CONTRIBUTION
dc.subject
VARIETIES DIFFERENCES
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
In vivo antioxidant activity of grape, pomace and wine from three red varieties grown in Argentina: Its relationship to phenolic profile
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-05-20T14:02:27Z
dc.identifier.eissn
2214-9414
dc.journal.volume
20
dc.journal.pagination
332-345
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Ámsterdan
dc.description.fil
Fil: Lingua, Mariana Soledad. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Journal of Functional Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464615005472?via%3Dihub
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2015.10.034
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