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dc.contributor.author
González, Agustín  
dc.contributor.author
Contreras, Cintia Belén  
dc.contributor.author
Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines  
dc.contributor.author
Strumia, Miriam Cristina  
dc.contributor.other
Grumezescu, Alexandru Mihai  
dc.date.available
2022-05-23T15:42:21Z  
dc.date.issued
2016  
dc.identifier.citation
González, Agustín; Contreras, Cintia Belén; Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines; Strumia, Miriam Cristina; Study of the structure/properties relationship of nanomaterials for development of novel food packaging; Elsevier; 7; 2016; 265-294  
dc.identifier.isbn
978-0-12-804302-8  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/158022  
dc.description.abstract
In the last years, the topic of modern food packaging has made substantial advances resulting from global trends and consumer preferences. These advances aimed at yielding improved food quality and safety are in progress in conjunction with the development of nano-science and nanotechnology as new frontiers of the current century. The application of polymer nanotechnology offers good perspectives on new food packaging materials. This chapter begins with a brief history of polymer used in food packaging; it then provides an overview of the latest innovations in food packaging based on polymer nano-materials, focusing on two main objectives: improvement of mechanical and barrier properties of the materials and search of functional properties designed and oriented to prepare active/intelligent food packaging. It also makes a review of the use of different types of nano-systems to develop new nano-sized material which enhances the final properties of synthetic and biopolymers for food packaging.Another topic discussed in this chapter is the extension of the useful life of food through the use of nano-technology applied to development of active packaging, such as antimicrobial packaging and oxygen scavengers. Moreover, characteristic examples of innovative intelligent packaging will be discussed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Nano-technology  
dc.subject
Food packaging  
dc.subject
Reinforced films  
dc.subject
Active packaging  
dc.subject
Intelligent packaging  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Study of the structure/properties relationship of nanomaterials for development of novel food packaging  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2022-05-12T06:49:54Z  
dc.journal.volume
7  
dc.journal.pagination
265-294  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: González, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Contreras, Cintia Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de San Martin. Instituto de Nanosistemas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Strumia, Miriam Cristina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-804302-8.00008-X  
dc.conicet.paginas
796  
dc.source.titulo
Food Packaging: Nanotechnology in the Agri-Food Industry