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dc.contributor.author
Vasallo, María del Carmen
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Palazolo, Gonzalo Gastón
dc.contributor.author
Otero, Miguel A.
dc.contributor.author
Beress, Laszlo
dc.contributor.author
Wagner, Jorge Ricardo
dc.date.available
2022-05-17T17:08:46Z
dc.date.issued
2006-09
dc.identifier.citation
Vasallo, María del Carmen; Puppo, Maria Cecilia; Palazolo, Gonzalo Gastón; Otero, Miguel A.; Beress, Laszlo; et al.; Cell wall proteins of Kluyveromyces fragilis: Surface and emulsifying properties; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 39; 7; 9-2006; 729-739
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/157763
dc.description.abstract
Yeast cell wall proteins were extracted from homogenized suspensions with 0.75 mol/l NaOH, yielding after precipitation at isoelectric pH a pale-brown sediment. Lyophilized sample was fractionated on Sephadex G-50 to yield three fractions (Fr 1, Fr 2 and Fr 3). Fr 1, which had the highest yields and protein content, showed the highest molecular weight and best surface properties. Fr 2 and Fr 3 were mainly composed by polysaccharide-protein complexes. Fr 1 was further subfractionated on Sephacryl S-300 to produce three fractions (Fr A, Fr B and Fr C). All subfractions, turned out to be highly foamy during evaporation. The highest yields were obtained for Fr A, which also showed the highest molecular weight. Fractions Fr 1 and their subfractions Fr B and Fr C exhibited good surface activity and high emulsifying activity. Emulsions prepared with these fractions were the most stable against creaming and coalescence. Fr 2 cream phase presented a gel-like behavior as a consequence of polysaccharides acting as thickening agents.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
YEAST PROTEINS
dc.subject
CELL WALL PROTEINS
dc.subject
FRACTIONATION
dc.subject
EMULSIFYING PROPERTIES
dc.subject
SURFACE PROPERTIES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Cell wall proteins of Kluyveromyces fragilis: Surface and emulsifying properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-05-12T16:32:00Z
dc.journal.volume
39
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
729-739
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Vasallo, María del Carmen. Instituto Cubano de Investigaciones de los Derivados de la Caña de Azúcar; Cuba
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palazolo, Gonzalo Gastón. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Otero, Miguel A.. Instituto Cubano de Investigaciones de los Derivados de la Caña de Azúcar; Cuba
dc.description.fil
Fil: Beress, Laszlo. Christian Albrechts Universitat Zu Kiel; Alemania
dc.description.fil
Fil: Wagner, Jorge Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2005.06.003
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643805001234
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