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dc.contributor.author
Barrera Vazquez, Maria Fernanda
dc.contributor.author
Comini, Laura Raquel
dc.contributor.author
Martini, Raquel Evangelina
dc.contributor.author
Núñez Montoya, Susana Carolina
dc.contributor.author
Bottini, Susana Beatriz
dc.contributor.author
Cabrera, Jose Luis
dc.date.available
2017-04-26T20:04:25Z
dc.date.issued
2015-02
dc.identifier.citation
Barrera Vazquez, Maria Fernanda; Comini, Laura Raquel; Martini, Raquel Evangelina; Núñez Montoya, Susana Carolina; Bottini, Susana Beatriz; et al.; Ultrasonic-assisted extraction of anthraquinones from Heterophyllaea pustulata Hook f. (Rubiaceae) using ethanol-water mixtures; Elsevier Science; Industrial Crops And Products; 69; 2-2015; 278-283
dc.identifier.issn
0926-6690
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/15768
dc.description.abstract
In this study, ultrasound-assisted extraction (UAE) was evaluated as an easier and more efficient alternative method for the isolation of anthraquinones (AQs) from Heterophyllaea pustulata Hook f. (Rubiaceae), compared with conventional extraction techniques. The extraction was performed using an ethanol-water solution as solvent. The influence of different operating conditions, as temperature, time, solvent composition and solvent/sample ratio and its relationship with ultrasonic techniques was analyzed. For this purpose and to achieve global optimization of the ultrasound-assisted extraction of H. pustulata, Taguchi experimental design with a L9 orthogonal array was applied. The results showed that the yield obtained with the ultrasound assisted extraction is approximately twice higher than the traditional Soxhlet technique, and Taguchi analysis demonstrated that the most influential factor is solvent concentration, followed by time, temperature and solvent/sample ratio. The solvent composition effect is directly related to cavitation process, and the effect of solvent physical properties on it. The optimal combination of these factors on the ultrasound assisted extraction is a solvent composition 60% v/v of ethanol, a solvent/sample ratio equal to 20:1, a temperature of 55 ºC and an extraction time of 30 min.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Ultrasound-Assisted Extraction
dc.subject
Anthraquinone
dc.subject
Optimization
dc.subject
Taguchi Experimental Desing
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Ultrasonic-assisted extraction of anthraquinones from Heterophyllaea pustulata Hook f. (Rubiaceae) using ethanol-water mixtures
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-04-11T17:53:42Z
dc.journal.volume
69
dc.journal.pagination
278-283
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Barrera Vazquez, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnológico Bahia Blanca. Planta Piloto de Ingenieria Quimica (i). Grupo Vinculado Al Plapiqui - Investigación y Desarrollo en Tecnologia Quimica; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Comini, Laura Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martini, Raquel Evangelina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnológico Bahia Blanca. Planta Piloto de Ingenieria Quimica (i). Grupo Vinculado Al Plapiqui - Investigación y Desarrollo en Tecnologia Quimica; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Núñez Montoya, Susana Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bottini, Susana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnológico Bahia Blanca. Planta Piloto de Ingenieria Quimica (i). Grupo Vinculado Al Plapiqui - Investigación y Desarrollo en Tecnologia Quimica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cabrera, Jose Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
Industrial Crops And Products
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0926669015000679
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.01.065
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