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dc.contributor.author
Pizzolitto, Romina Paola  
dc.contributor.author
Barberis, Carla Lorena  
dc.contributor.author
Dambolena, Jose Sebastian  
dc.contributor.author
Herrera, Jimena María  
dc.contributor.author
Zunino, María Paula  
dc.contributor.author
Magnoli, Carina Elizabeth  
dc.contributor.author
Rubinstein, Héctor R.  
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto  
dc.contributor.author
Dalcero, Ana Maria  
dc.date.available
2017-04-26T19:28:01Z  
dc.date.issued
2015-03  
dc.identifier.citation
Pizzolitto, Romina Paola; Barberis, Carla Lorena; Dambolena, Jose Sebastian; Herrera, Jimena María; Zunino, María Paula; et al.; Inhibitory Effect of Natural Phenolic Compounds on Aspergillus parasiticus Growth; Hindawi Publishing Corporation; E-journal Of Chemistry; 2015; 3-2015; 7-14  
dc.identifier.issn
0973-4945  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/15759  
dc.description.abstract
Considering the impact of Aspergillus species on crops, it appears to be highly desirable to apply strategies to prevent their growth, as well as to eliminate or reduce their presence in food products. For this reason, the aims of this investigation were to evaluate the effects of ten natural phenolic compounds on the Aspergillus parasiticus growth and to determine which physicochemical properties are involved in the antifungal activity. According to the results of minimum inhibitory concentration (MIC) values of the individual compounds, isoeugenol, carvacrol, and thymol were the most active phenolic components (1.26 mM, 1.47 mM,and 1.50 mM, resp.), followed by eugenol (2.23 mM). On the other hand, creosol, p-cresol, o-cresol, m-cresol, vanillin, and phenol had no effects on fungal development. Logarithm of the octanol/water partition coefficient (log P), refractivity index (RI), and molar volume (MV) were demonstrated to be the descriptors that best explained the antifungal activity correlated to lipophilicity, reactivity of the components, and steric aspect. These findings make an important contribution to the search for new compounds with antifungal activity  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Hindawi Publishing Corporation  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
Aspergillus Parasiticus, , ,  
dc.subject
Natural Phenolic Compounds  
dc.subject
Essential Oils  
dc.subject
Lipophilicity  
dc.subject
Molar Volume  
dc.subject
Refractivity Index  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Inhibitory Effect of Natural Phenolic Compounds on Aspergillus parasiticus Growth  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-04-11T17:55:47Z  
dc.identifier.eissn
2090-9810  
dc.journal.volume
2015  
dc.journal.pagination
7-14  
dc.journal.pais
India  
dc.journal.ciudad
Tamil Nadu  
dc.description.fil
Fil: Pizzolitto, Romina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barberis, Carla Lorena. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dambolena, Jose Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Herrera, Jimena María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Magnoli, Carina Elizabeth. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rubinstein, Héctor R.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones En Bioquímica Clínica E Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dalcero, Ana Maria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.journal.title
E-journal Of Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.hindawi.com/journals/jchem/2015/547925/  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1155/2015/547925