Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Baieli, María Fernanda  
dc.contributor.author
Urtasun, Nicolás  
dc.contributor.author
Miranda, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Cascone, Osvaldo  
dc.contributor.author
Wolman, Federico Javier  
dc.date.available
2017-04-26T17:39:46Z  
dc.date.issued
2014-11  
dc.identifier.citation
Baieli, María Fernanda; Urtasun, Nicolás; Miranda, Maria Victoria; Cascone, Osvaldo; Wolman, Federico Javier; Isolation of lactoferrin from whey by dye-affinity chromatography with Yellow HE-4R attached to chitosan mini-spheres; Elsevier; International Dairy Journal; 39; 1; 11-2014; 53-59  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/15741  
dc.description.abstract
Novel integrated chromatographic methods need to be developed for specific, low-cost protein purification from raw materials. Here, a process for bovine lactoferrin (Lf) isolation from sweet whey was developed using cross-linked chitosan mini-spheres with immobilised Yellow HE-4R dye as a low-cost ligand. The maximum adsorption capacity was between 51.14 and 58.28 mg Lf g−1 matrix. In addition, the mini-spheres adsorbed around 95% of the Lf present in the sweet whey and eluted more than 80% of the adsorbed Lf. A yield of 77% with purity greater than 90% was achieved in only one purification step. The purification process was efficient for three consecutive cycles without regeneration steps.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Lactoferrin  
dc.subject
Purification  
dc.subject
Dye Affinity Chromatography  
dc.subject
Yellow He-4r  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Isolation of lactoferrin from whey by dye-affinity chromatography with Yellow HE-4R attached to chitosan mini-spheres  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-04-26T14:13:25Z  
dc.journal.volume
39  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
53-59  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Ámsterdam  
dc.description.fil
Fil: Baieli, María Fernanda. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Urtasun, Nicolás. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Miranda, Maria Victoria. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cascone, Osvaldo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wolman, Federico Javier. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694614000867  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2014.03.014