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dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo  
dc.contributor.author
Schmidt, Vivian C.  
dc.contributor.author
Molina Ortiz, Sara Eugenia  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Laurindo, João B.  
dc.date.available
2022-05-12T16:30:19Z  
dc.date.issued
2008-04  
dc.identifier.citation
Salgado, Pablo Rodrigo; Schmidt, Vivian C.; Molina Ortiz, Sara Eugenia; Mauri, Adriana Noemi; Laurindo, João B.; Biodegradable foams based on cassava starch, sunflower proteins and cellulose fibers obtained by a baking process; Elsevier; Journal of Food Engineering; 85; 4-2008; 435-443  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/157393  
dc.description.abstract
Biodegradable food packaging trays made from cassava starch, sunflower proteins and cellulose fibers were obtained by a foam baking process. The effect of varying the proportions of these three components on physico-chemical and mechanical properties of the trays was studied, as was the relationship between these properties and the trays' microstructure. All trays presented thicknesses between 1.55 and 1.76 mm, and densities between 0.46-0.59 g/cm3. The increment of fiber concentration from 10 to 20 % w/w improved the mechanical properties and slightly reduced the post-pressing moisture content, but increased the water absorption capacity of the material in at least 15 %. The addition of sunflower proteins till 20% w/w reduced significantly the post-pressing moisture content (ca. 5.7%), the water absorption capacity (till 43 %) and the relative deformation of the trays (till 21%). The formulation presenting the best properties contained 20% fiber and 10% protein isolate, and had a maximal resistance of 6.57 MPa and a 38% reduction in water absorption capacity, corresponding to a more compact, homogeneous and dense microstructure.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIODEGRADABLE  
dc.subject
BAKED FOAMS  
dc.subject
FOOD PACKAGING  
dc.subject
SUNFLOWER PROTEINS  
dc.subject
CASSAVA STARCH  
dc.subject
CELLULOSE FIBERS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Biodegradable foams based on cassava starch, sunflower proteins and cellulose fibers obtained by a baking process  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-05-12T07:56:52Z  
dc.identifier.eissn
1873-5770  
dc.journal.volume
85  
dc.journal.pagination
435-443  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schmidt, Vivian C.. Universidade Federal de Santa Catarina; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Molina Ortiz, Sara Eugenia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Laurindo, João B.. Universidade Federal de Santa Catarina; Brasil  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2007.08.005  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y83yyg7q