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dc.contributor.author
Vera Candioti, Luciana  
dc.contributor.author
Leiva, Pamela Maria de Lujan  
dc.contributor.author
Valli, Florencia Elizabeth  
dc.contributor.author
Bernal, Claudio Adrian  
dc.contributor.author
Piña, Carlos Ignacio  
dc.contributor.author
Simoncini, Melina Soledad  
dc.contributor.author
González, Marcela Aída  
dc.date.available
2022-05-12T12:12:56Z  
dc.date.issued
2021-09  
dc.identifier.citation
Vera Candioti, Luciana; Leiva, Pamela Maria de Lujan; Valli, Florencia Elizabeth; Bernal, Claudio Adrian; Piña, Carlos Ignacio; et al.; Optimization of oil extraction from caiman fat: Characterization for use as food supplement; Elsevier; Food Chemistry; 357; 9-2021; 1-34  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/157335  
dc.description.abstract
The leather of Caiman latirostris is highly appreciated in the fashion industry and the meat is valued as an important food but its fat are usually discarded because it has no commercial value. However it is an alternative source of essential fatty acids and could be used for human consumption. The aim was to optimize the oil extraction from Caiman latirostris fat and to carry out the chemical and microbiological characterization for its use as food supplement. The oil obtained by fusion method contains fatty acids with high nutritional quality such as oleic acid (34%), linoleic acid (30%) and α-linolenic acid (2%). The atherogenicity index was 0.29 and the thrombogenicity index 0.47. The presence of mesophilic aerobic bacteria, coliform bacteria, Escherichia coli and Salmonella were not observed, and the oil is stable for 4 months at 25 ◦C and for at least 8 months in an inert atmosphere at 25 ◦C.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Caiman  
dc.subject
animal fat  
dc.subject
nutrition  
dc.subject
oil extraction  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Optimization of oil extraction from caiman fat: Characterization for use as food supplement  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-03-08T21:45:29Z  
dc.journal.volume
357  
dc.journal.pagination
1-34  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Vera Candioti, Luciana. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Leiva, Pamela Maria de Lujan. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Valli, Florencia Elizabeth. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bernal, Claudio Adrian. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piña, Carlos Ignacio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Simoncini, Melina Soledad. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González, Marcela Aída. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814621007615  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129755