Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Pendón, María Dolores  
dc.contributor.author
Bengoa, Ana Agustina  
dc.contributor.author
Iraporda, Carolina  
dc.contributor.author
Medrano, Micaela  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.date.available
2022-05-11T16:22:36Z  
dc.date.issued
2021-11  
dc.identifier.citation
Pendón, María Dolores; Bengoa, Ana Agustina; Iraporda, Carolina; Medrano, Micaela; Garrote, Graciela Liliana; et al.; Water kefir: Factors affecting grain growth and health‐promoting properties of the fermented beverage; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Applied Microbiology; 2021; 11-2021; 1-19  
dc.identifier.issn
1364-5072  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/157235  
dc.description.abstract
Nowadays, the interest in the consumption of healthy foods has increased as well as the homemade preparation of artisanal fermented product. Water kefir is an ancient drink of uncertain origin, which has been passed down from generation to genera-tion and is currently consumed practically all over the world. Considering the recent and extensive updates published on sugary kefir, this work aims to shed light on the scientific works that have been published so far in relation to this complex ecosys-tem. We focused our review evaluating the factors that affect the beverage microbial and chemical composition that are responsible for the health attribute of water kefir as well as the grain growth. The microbial ecosystem that constitutes the grains and the fermented consumed beverage can vary according to the fermentation conditions (time and temperature) and especially with the use of different substrates (source of sugars, additives as fruits and molasses). In this sense, the populations of microor-ganisms in the beverage as well as the metabolites that they produce varies and in consequence their health properties. Otherwise, the knowledge of the variables af-fecting grain growth are also discussed for its relevance in maintenance of the starter biomass as well as the use of dextran for technological application  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FERMENTED MILK  
dc.subject
HEALTH BENEFITS  
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA  
dc.subject
SUGARY KEFIR  
dc.subject
WATER KEFIR GRAIN  
dc.subject
YEAST  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Water kefir: Factors affecting grain growth and health‐promoting properties of the fermented beverage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-05-06T15:34:40Z  
dc.journal.volume
2021  
dc.journal.pagination
1-19  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Pendón, María Dolores. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bengoa, Ana Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Iraporda, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Medrano, Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Applied Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jam.15385  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jam.15385