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dc.contributor.author
Doporto, María Cecilia
dc.contributor.author
Mugridge, Alicia
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Viña, Sonia Zulma
dc.date.available
2022-05-10T23:04:49Z
dc.date.issued
2011-06
dc.identifier.citation
Doporto, María Cecilia; Mugridge, Alicia; Garcia, Maria Alejandra; Viña, Sonia Zulma; Pachyrhizus ahipa (Wedd.) Parodi roots and flour: Biochemical and functional characteristics; Elsevier; Food Chemistry; 126; 4; 6-2011; 1670-1678
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/157143
dc.description.abstract
Ahipa roots chemical composition and physiological parameters were characterised; ahipa flour preparation procedures were selected and the chemical composition and functional properties of these products were studied. Ahipa roots and flour can be considered alternative food sources of gluten-free starch, with a considerable contribution of protein, fibre and minerals, such as potassium, calcium and iron. The grating process for ahipa flour production required a pressing step (AFGP) and the recovery of the starch leached. The slicing procedure (AFS) was simpler and the resulting product showed higher contents of potassium, magnesium, calcium and protein than did AFGP, which showed lower sodium and higher acid detergent fibre contents, together with lower gelatinisation temperature. Both flours differed in terms of a-amylase activity and swelling power, characteristics that may condition their specific applications, such as the incorporation of these flours as gluten-free functional food ingredients.a-amylase activity and swelling power, characteristics that may condition their specific applications, such as the incorporation of these flours as gluten-free functional food ingredients.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Foods for celiac patients
dc.subject
Tuberous roots
dc.subject
Mineral content
dc.subject
Protein and fibre
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Pachyrhizus ahipa (Wedd.) Parodi roots and flour: Biochemical and functional characteristics
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-05-06T15:39:25Z
dc.identifier.eissn
1873-7072
dc.journal.volume
126
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1670-1678
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Doporto, María Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814610016742
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.12.053
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