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dc.contributor.author
Doporto, María Cecilia  
dc.contributor.author
Mugridge, Alicia  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Viña, Sonia Zulma  
dc.date.available
2022-05-10T23:04:49Z  
dc.date.issued
2011-06  
dc.identifier.citation
Doporto, María Cecilia; Mugridge, Alicia; Garcia, Maria Alejandra; Viña, Sonia Zulma; Pachyrhizus ahipa (Wedd.) Parodi roots and flour: Biochemical and functional characteristics; Elsevier; Food Chemistry; 126; 4; 6-2011; 1670-1678  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/157143  
dc.description.abstract
Ahipa roots chemical composition and physiological parameters were characterised; ahipa flour preparation procedures were selected and the chemical composition and functional properties of these products were studied. Ahipa roots and flour can be considered alternative food sources of gluten-free starch, with a considerable contribution of protein, fibre and minerals, such as potassium, calcium and iron. The grating process for ahipa flour production required a pressing step (AFGP) and the recovery of the starch leached. The slicing procedure (AFS) was simpler and the resulting product showed higher contents of potassium, magnesium, calcium and protein than did AFGP, which showed lower sodium and higher acid detergent fibre contents, together with lower gelatinisation temperature. Both flours differed in terms of a-amylase activity and swelling power, characteristics that may condition their specific applications, such as the incorporation of these flours as gluten-free functional food ingredients.a-amylase activity and swelling power, characteristics that may condition their specific applications, such as the incorporation of these flours as gluten-free functional food ingredients.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Foods for celiac patients  
dc.subject
Tuberous roots  
dc.subject
Mineral content  
dc.subject
Protein and fibre  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Pachyrhizus ahipa (Wedd.) Parodi roots and flour: Biochemical and functional characteristics  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-05-06T15:39:25Z  
dc.identifier.eissn
1873-7072  
dc.journal.volume
126  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
1670-1678  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Doporto, María Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814610016742  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.12.053