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dc.contributor.author
Graiver, Natalia Gisel
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dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi
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dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
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dc.date.available
2022-05-10T17:54:21Z
dc.date.issued
2011-11
dc.identifier.citation
Graiver, Natalia Gisel; Califano, Alicia Noemi; Zaritzky, Noemi Elisabet; Partial dehydration and cryopreservation of Citrus seeds; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 91; 14; 11-2011; 2544-2550
dc.identifier.issn
0022-5142
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/157106
dc.description.abstract
BACKGROUND: Three categories of seed storage behavior are generally recognized among plant species: orthodox, intermediate and recalcitrant. Intermediate seeds cannot be stored in liquid nitrogen (LN) without a previous partial dehydration process. The water content (WC) of the seeds at the moment of immersion in LN must be regarded as the most critical factor in cryopreservation. The purpose of this study was to investigate the basis of the optimal hydration status for cryopreservation of Citrus seeds: C. sinensis (sweet orange), C. paradisi (grapefruit), C. reticulata (mandarin) in LN. RESULTS: To study the tolerance to dehydration and LN exposure, seeds were desiccated by equilibration at relative humidities between 11 and 95%. Sorption isotherms were determined and modeled; lipid content of the seeds was measured. Seed desiccation sensitivity was quantified by the quantal response model. Differential scanning calorimetry (DSC) thermograms were determined on cotyledon tissue at different moisture contents to measure ice melting enthalpies and unfrozen WC. Samples of total seed lipid extract were also analyzed by DSC to identify lipid transitions in the thermograms. CONCLUSIONS: The limit of hydration for LN Citrus seeds treatment corresponded to the unfrozen WC in the tissue, confirming that seed survival strictly depended on avoidance of intracellular ice formation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Citrus seed
dc.subject
Cryopreservation
dc.subject
Water activity
dc.subject
DSC
dc.subject
Desiccation
dc.subject
Unfrozen water
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Partial dehydration and cryopreservation of Citrus seeds
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-05-06T15:39:19Z
dc.identifier.eissn
1097-0010
dc.journal.volume
91
dc.journal.number
14
dc.journal.pagination
2544-2550
dc.journal.pais
Reino Unido
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dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Graiver, Natalia Gisel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.4427
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.4427
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