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dc.contributor.author
Fernández, Mariano
dc.contributor.author
Rodriguez, Anabel
dc.contributor.author
Fulco, Maira Micaela
dc.contributor.author
Soteras, Trinidad
dc.contributor.author
Mozgovoj, Marina Valeria
dc.contributor.author
Cap, Mariana
dc.date.available
2022-05-10T13:04:14Z
dc.date.issued
2020-10
dc.identifier.citation
Fernández, Mariano; Rodriguez, Anabel; Fulco, Maira Micaela; Soteras, Trinidad; Mozgovoj, Marina Valeria; et al.; Effects of lactic, malic and fumaric acids on Salmonella spp. counts and on chicken meat quality and sensory characteristics; Association of Food Scientists and Technologists of India; Journal of Food Science and Technology; 58; 10-2020; 3817-3824
dc.identifier.issn
0022-1155
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/157054
dc.description.abstract
The aim of this work was to assess the effectiveness of dipping chicken breast in lactic, malic and fumaric acid 3% solutions for 15 s on Salmonella counts, as well as on chicken meat quality and sensory characteristics. All three treatments effectively reduced Salmonella counts. The values of Salmonella log reduction were 2.22, 1.55 and 1.30 log CFU/g for fumaric, malic and lactic treatments, respectively. Although fumaric acid was the most effective for reducing Salmonella counts, chicken meat quality and sensory characteristics were significantly affected, even in cooked samples. Conversely, malic and lactic acids treatments caused minimal changes in chicken meat quality and sensory characteristics compared to control samples. This study shows effective alternatives to reduce Salmonella contamination on chicken breast fillets, although further studies should be considered to improve the effects on quality and sensory attributes.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Association of Food Scientists and Technologists of India
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Foodborne pathogen
dc.subject
Organic acids
dc.subject
Poultry meat
dc.subject
Color
dc.subject
Flavor
dc.subject
Texture
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effects of lactic, malic and fumaric acids on Salmonella spp. counts and on chicken meat quality and sensory characteristics
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-03-05T18:47:38Z
dc.journal.volume
58
dc.journal.pagination
3817-3824
dc.journal.pais
India
dc.description.fil
Fil: Fernández, Mariano. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Anabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fulco, Maira Micaela. Universidad de Morón; Argentina
dc.description.fil
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mozgovoj, Marina Valeria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cap, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s13197-020-04842-3
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-020-04842-3
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