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dc.contributor.author
Fernández, Mariano  
dc.contributor.author
Rodriguez, Anabel  
dc.contributor.author
Fulco, Maira Micaela  
dc.contributor.author
Soteras, Trinidad  
dc.contributor.author
Mozgovoj, Marina Valeria  
dc.contributor.author
Cap, Mariana  
dc.date.available
2022-05-10T13:04:14Z  
dc.date.issued
2020-10  
dc.identifier.citation
Fernández, Mariano; Rodriguez, Anabel; Fulco, Maira Micaela; Soteras, Trinidad; Mozgovoj, Marina Valeria; et al.; Effects of lactic, malic and fumaric acids on Salmonella spp. counts and on chicken meat quality and sensory characteristics; Association of Food Scientists and Technologists of India; Journal of Food Science and Technology; 58; 10-2020; 3817-3824  
dc.identifier.issn
0022-1155  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/157054  
dc.description.abstract
The aim of this work was to assess the effectiveness of dipping chicken breast in lactic, malic and fumaric acid 3% solutions for 15 s on Salmonella counts, as well as on chicken meat quality and sensory characteristics. All three treatments effectively reduced Salmonella counts. The values of Salmonella log reduction were 2.22, 1.55 and 1.30 log CFU/g for fumaric, malic and lactic treatments, respectively. Although fumaric acid was the most effective for reducing Salmonella counts, chicken meat quality and sensory characteristics were significantly affected, even in cooked samples. Conversely, malic and lactic acids treatments caused minimal changes in chicken meat quality and sensory characteristics compared to control samples. This study shows effective alternatives to reduce Salmonella contamination on chicken breast fillets, although further studies should be considered to improve the effects on quality and sensory attributes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Association of Food Scientists and Technologists of India  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Foodborne pathogen  
dc.subject
Organic acids  
dc.subject
Poultry meat  
dc.subject
Color  
dc.subject
Flavor  
dc.subject
Texture  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effects of lactic, malic and fumaric acids on Salmonella spp. counts and on chicken meat quality and sensory characteristics  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-03-05T18:47:38Z  
dc.journal.volume
58  
dc.journal.pagination
3817-3824  
dc.journal.pais
India  
dc.description.fil
Fil: Fernández, Mariano. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Anabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fulco, Maira Micaela. Universidad de Morón; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mozgovoj, Marina Valeria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cap, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s13197-020-04842-3  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-020-04842-3