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dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Sansinena, Marina Julia  
dc.contributor.author
Chirife, Jorge  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.contributor.other
Higgins, Elisabeth W.  
dc.date.available
2022-05-06T20:05:15Z  
dc.date.issued
2015  
dc.identifier.citation
Santos, Maria Victoria; Sansinena, Marina Julia; Chirife, Jorge; Zaritzky, Noemi Elisabet; Mathematical Prediction of Cooling Rates during Cryopreservation of Reproductive Cells in Liquid Nitrogen; Nova Science Publishers; 2015; 39-92  
dc.identifier.isbn
978-1-63483-764-4  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/156850  
dc.description.abstract
Liquid nitrogen is one of the cryogenic fluids most used for cryopreservation of animal germoplasm; low temperature preservation of oocytes, sperm and embryos is a fundamental cornerstone of assisted reproductive technologies. The cryopreservation protocol for sperm is important because cooling rates that are too high or too low can be detrimental for reproductive cells. A widespread practice is to freeze plastic straws containing sperm in static nitrogen vapor over liquid nitrogen for variable periods of time before plunging into liquid nitrogen for indefinite storage. Regarding oocytes, the cryopreservation of this gamete has increased in recent years due to the application of in vitro fertilization, nuclear transfer and the need to establish ova/gene banks worldwide. Current advances in cryopreservation of oocytes indicate that high cooling methods (vitrification) achieve the best results since there is a minimum risk of intra/extra-celullar ice-formation. Vitrification is a process in which liquid water is converted into a glass-like amorphous solid without any ice formation; it can be achieved by an extremely rapid cooling of a small sample and/or the introduction of cryoprotectant agents that suppress the formation of ice crystals. In order to minimize the working volumes of solutions, several minimal volume devices have been commercially introduced in the last years, such as open pulled straws (OPS), fine and ultra fine pipette tips, nylon loops and polyethylene films. The usual practice is to plunge the devices containing biological samples directly into the liquid nitrogen.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Nova Science Publishers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Cryopreservation  
dc.subject
Mathematical modeling  
dc.subject
Oocyte and sperm  
dc.subject
Surface heat transfer coefficient  
dc.subject
Heat transfer equation  
dc.subject.classification
Biología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Mathematical Prediction of Cooling Rates during Cryopreservation of Reproductive Cells in Liquid Nitrogen  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2022-04-26T20:02:06Z  
dc.journal.pagination
39-92  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
New York  
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sansinena, Marina Julia. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chirife, Jorge. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yxw8drqk  
dc.conicet.paginas
120  
dc.source.titulo
Liquid Nitrogen: Characteristics, Uses and Safety Concerns