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dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria
dc.contributor.author
Sansinena, Marina Julia
dc.contributor.author
Chirife, Jorge
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.contributor.other
Higgins, Elisabeth W.
dc.date.available
2022-05-06T20:05:15Z
dc.date.issued
2015
dc.identifier.citation
Santos, Maria Victoria; Sansinena, Marina Julia; Chirife, Jorge; Zaritzky, Noemi Elisabet; Mathematical Prediction of Cooling Rates during Cryopreservation of Reproductive Cells in Liquid Nitrogen; Nova Science Publishers; 2015; 39-92
dc.identifier.isbn
978-1-63483-764-4
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/156850
dc.description.abstract
Liquid nitrogen is one of the cryogenic fluids most used for cryopreservation of animal germoplasm; low temperature preservation of oocytes, sperm and embryos is a fundamental cornerstone of assisted reproductive technologies. The cryopreservation protocol for sperm is important because cooling rates that are too high or too low can be detrimental for reproductive cells. A widespread practice is to freeze plastic straws containing sperm in static nitrogen vapor over liquid nitrogen for variable periods of time before plunging into liquid nitrogen for indefinite storage. Regarding oocytes, the cryopreservation of this gamete has increased in recent years due to the application of in vitro fertilization, nuclear transfer and the need to establish ova/gene banks worldwide. Current advances in cryopreservation of oocytes indicate that high cooling methods (vitrification) achieve the best results since there is a minimum risk of intra/extra-celullar ice-formation. Vitrification is a process in which liquid water is converted into a glass-like amorphous solid without any ice formation; it can be achieved by an extremely rapid cooling of a small sample and/or the introduction of cryoprotectant agents that suppress the formation of ice crystals. In order to minimize the working volumes of solutions, several minimal volume devices have been commercially introduced in the last years, such as open pulled straws (OPS), fine and ultra fine pipette tips, nylon loops and polyethylene films. The usual practice is to plunge the devices containing biological samples directly into the liquid nitrogen.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Nova Science Publishers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Cryopreservation
dc.subject
Mathematical modeling
dc.subject
Oocyte and sperm
dc.subject
Surface heat transfer coefficient
dc.subject
Heat transfer equation
dc.subject.classification
Biología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Mathematical Prediction of Cooling Rates during Cryopreservation of Reproductive Cells in Liquid Nitrogen
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2022-04-26T20:02:06Z
dc.journal.pagination
39-92
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
New York
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sansinena, Marina Julia. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chirife, Jorge. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yxw8drqk
dc.conicet.paginas
120
dc.source.titulo
Liquid Nitrogen: Characteristics, Uses and Safety Concerns
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