Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Orqueda, Maria Eugenia

dc.contributor.author
Torres, Sebastián

dc.contributor.author
Veron Ponce, Hernan Esteban

dc.contributor.author
Perez, Maria Jorgelina

dc.contributor.author
Rodriguez, Ivana Fabiola

dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana

dc.contributor.author
Isla, Maria Ines

dc.date.available
2022-05-06T17:32:55Z
dc.date.issued
2021-01
dc.identifier.citation
Orqueda, Maria Eugenia; Torres, Sebastián; Veron Ponce, Hernan Esteban; Perez, Maria Jorgelina; Rodriguez, Ivana Fabiola; et al.; Physicochemical, microbiological, functional and sensory properties of frozen pulp of orange and orange-red chilto (Solanum betaceum Cav.) fruits; Elsevier Science; Scientia Horticulturae; 276; 1-2021; 1-9
dc.identifier.issn
0304-4238
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/156817
dc.description.abstract
The frozen fruit pulp market has shown suitable growth due to the current technology available, having broad market potential. This study aimed to evaluate the physicochemical, microbiological, functional, and sensorial characteristics of Solanum betaceum pulp (chilto pulp) with different skin colors (orange and orange-red) under storage at −18 °C during different periods: 0, 30, 60, 90 and 180 days. The pulps were stable microbiologically during the entire storage time, according to food legislation. The physicochemical results indicate that all the frozen pulps of chilto fruits had values in conformity to identity and quality standards and had a high content of bioactive compounds, fibers, and proteins. The pulps presented a powerful antioxidant and antihyperglycemic activity demonstrated by in vitro tests, which gives it a functional value in addition to the nutritional value. The results of the sensory analysis showed a good acceptance of the pulps by consumers, particularly in attributes such as color, aroma, and texture. The chilto fruit pulp can store up to 180 days at −18 °C retaining the physicochemical, microbiological, functional, and sensorial characteristics similar to the fresh pulp. For this reason, it is considered an interesting post-harvest conservation method for the expansion and revalorization of native Argentine fruits.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHILTO FRUITS
dc.subject
FROZEN PULPS
dc.subject
ANTIOXIDANT
dc.subject
MICROBIOLOGICAL STABILITY
dc.subject
SENSORIAL CHARACTERISTICS
dc.subject.classification
Otros Tópicos Biológicos

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Physicochemical, microbiological, functional and sensory properties of frozen pulp of orange and orange-red chilto (Solanum betaceum Cav.) fruits
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T14:33:59Z
dc.journal.volume
276
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Orqueda, Maria Eugenia. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torres, Sebastián. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Veron Ponce, Hernan Esteban. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Maria Jorgelina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Ivana Fabiola. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.journal.title
Scientia Horticulturae

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304423820305641
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2020.109736
Archivos asociados