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dc.contributor.author
Guiotto, Estefania Nancy  
dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet  
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.contributor.other
Varnham, Alexis  
dc.date.available
2022-05-06T17:00:14Z  
dc.date.issued
2014  
dc.identifier.citation
Guiotto, Estefania Nancy; Ixtaina, Vanesa Yanet; Nolasco, Susana Maria; Tomás, Mabel Cristina; Importance of Fatty Acid Composition and Antioxidant Content of Vegetable Oils and Their Blends on Food Quality and Human Health; Nova Science Publishers; 2014; 69-82  
dc.identifier.isbn
978-1-63463-056-6  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/156807  
dc.description.abstract
The different vegetable oils available on the market for human consumption mainly differ in fatty acid composition. Chia, flaxseed and sacha inchi oils, are sources of fatty acid α-linolenic (ω-3) followed by mustard and canola oils, while sunflower, safflower, corn, soybean and black cumin oils present high linoleic acid content (ω-6). Polyunsaturated fatty acids (PUFA) (ω-3, ω-6) are essential compounds commonly found in vegetable oils. They are nutritionally important for good health and are especially beneficial for individuals suffering from coronary heart disease, diabetes, and immune response disorders. FAO/WHO have recommended that the essential ω-6:ω-3 FA balance in the diet should be between 5:1 and 10:1. This can be achieved by mixing or blending two or more different oils in specific proportions to get a desired fatty acid composition. Blending vegetable oils can increase the levels of bioactive lipids and natural antioxidants in their blends and improve the nutritional value at affordable prices. Oil blends has been a common practice in the many countries. Recently, the manufacture and marketing of blended oils containing common and unconventional edible oils are allowed. This article deals primarily about blends of different vegetable oils in order to obtain products with improved essential ratio in fatty acids (ω-6:ω-3), functional properties and oxidative stability.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Nova Science Publishers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
OIL BLENDS  
dc.subject
ANTIOXIDANT  
dc.subject
HUMAN HEALTH  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Importance of Fatty Acid Composition and Antioxidant Content of Vegetable Oils and Their Blends on Food Quality and Human Health  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2022-05-06T15:39:00Z  
dc.journal.pagination
69-82  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
New York  
dc.description.fil
Fil: Guiotto, Estefania Nancy. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingenieria de Olavarria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y5klwnj6  
dc.conicet.paginas
176  
dc.source.titulo
Seed Oil: Biological Properties, Health Benefits and Commercial Applications