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dc.contributor.author
Jerez, Susana Josefina
dc.contributor.author
Medina, Analía
dc.contributor.author
Alarcón, Gabriela del Jesús
dc.contributor.author
Sierra, Liliana
dc.contributor.author
Medina, Mirta
dc.contributor.other
Muñoz Hernández, Loreto
dc.contributor.other
Monika Haros, Claudia
dc.date.available
2022-05-06T11:49:01Z
dc.date.issued
2021
dc.identifier.citation
Chia seed oil intake: is it beneficial for preventing cardiovascular risk factors?; III Conferencia internacional del grupo ValSe-Food Network y VI Simposio Chia-Link; Santiago de Chile; Chile; 2021; 25-25
dc.identifier.isbn
978-956-330-074-1
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/156748
dc.description.abstract
Cold pressed chia seed oils (ChO) are known for health-promoting characteristics due to the high content of omega-3 α-linolenic acid (ω-3 ALA). We investigated the influence of ChO supplementation as functional food on animal models of cardiovascular risk factors: hypercholesterolemia and metabolic syndrome (MS). Dietary intervention with ChO (equivalent to 4.8 g ALA per day) was found to improve the vascular dysfunction and mitigate the rise in plasma triglyceride (TG) levels under hypercholesterolemic conditions. However, impaired glucose tolerance was found in control ChO treated animals. In order to verify whether the effects of chia seed are the same as that of ChO, we replaced the ChO for an equivalent amount of seed. Glucose intolerance was found once again. For this reason, we carried out a new study in which the ChO intake was reduced to 3 g ALA per day, and no alterations were observed in such conditions. Thus, dietary intervention with ChO equivalent to 3 g ALA intake per day was choose to analyze the effects on the alterations that characterize the high fat diet induced-MS. ChO supplementation lowered ω-6 / ω-3 ratio, TG, blood pressure and improved endothelial function. Nevertheless, ChO worsened the high fat diet deleterious effects on visceral abdominal fat, fasting glucose and glucose tolerance. Our results support the view that dietary guidelines for treating patients with hypercholesterolemia or MS must be carefully planned, in such a way that the incorporation of ChO into the diet should be controlled and nutritional background considered.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universidad Central de Chile
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
SALVIA HISPANICA
dc.subject
ACIDO LINOLEICO
dc.subject
FACTORES DE RIESGO CARDIOVASCULAR
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Chia seed oil intake: is it beneficial for preventing cardiovascular risk factors?
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2022-04-20T19:34:42Z
dc.journal.pagination
25-25
dc.journal.pais
Chile
dc.journal.ciudad
Santiago de Chile
dc.description.fil
Fil: Jerez, Susana Josefina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medina, Analía. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alarcón, Gabriela del Jesús. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sierra, Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medina, Mirta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/libro-de-abstracs-conferencia
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.coverage
Internacional
dc.type.subtype
Conferencia
dc.description.nombreEvento
III Conferencia internacional del grupo ValSe-Food Network y VI Simposio Chia-Link
dc.date.evento
2021-11-15
dc.description.ciudadEvento
Santiago de Chile
dc.description.paisEvento
Chile
dc.type.publicacion
Book
dc.description.institucionOrganizadora
Universidad Central de Chile. Facultad de Ingeniería y Arquitectura
dc.description.institucionOrganizadora
Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos
dc.source.libro
III Conferencia internacional del grupo ValSe-Food Network y VI Simposio Chia-Link: Valiosas semillas ancestrales iberoamericanas para la alimentación del futuro
dc.date.eventoHasta
2021-11-17
dc.type
Conferencia
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