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dc.contributor.author
Cap, Mariana
dc.contributor.author
Lires, Carla Maria Laura
dc.contributor.author
Cingolani, Celeste
dc.contributor.author
Mozgovoj, Marina Valeria
dc.contributor.author
Soteras, Trinidad
dc.contributor.author
Gentiluomo, Jimena
dc.contributor.author
Principe, F.
dc.contributor.author
Sucari, Adriana
dc.contributor.author
Horak, Celina Ines
dc.contributor.author
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
dc.contributor.author
Vaudagna, Sergio Ramon
dc.contributor.author
Leotta, Gerardo Anibal
dc.date.available
2022-05-04T18:56:41Z
dc.date.issued
2021-04
dc.identifier.citation
Cap, Mariana; Lires, Carla Maria Laura; Cingolani, Celeste; Mozgovoj, Marina Valeria; Soteras, Trinidad; et al.; Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance; Elsevier; Meat Science; 174; 108414; 4-2021; 1-5
dc.identifier.issn
0309-1740
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/156525
dc.description.abstract
The aims of the present study were: a) to estimate the minimal dose of gamma irradiation required to reduce 5 log CFU/g of native O157 and non-O157 Shiga toxin-producing Escherichia coli population in ground beef samples inoculated with high inoculum; b) to assess its effectiveness in samples with low inoculum and 3) to evaluate consumer acceptance. Based on the results, 1 kGy was estimated as the minimal dose of gamma irradiation required to reduce 5 log CFU/g of STEC in ground beef. However, when samples with low inoculum level were subjected to 1 kGy, 3.9% of the samples were positive for stx and eae genes after an enrichment step. Consumer acceptance analysis was carried out with samples subjected to 2.5 kGy and no significant differences were found between irradiated and control samples. Therefore, 2.5 kGy was identified as the gama irradiation dose that reduces STEC but has no impact on consumer acceptance of ground beef.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
GAMMA IRRADIATION
dc.subject
STEC
dc.subject
MEAT
dc.subject
GROUND BEEF
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-07-30T18:23:10Z
dc.journal.volume
174
dc.journal.number
108414
dc.journal.pagination
1-5
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Cap, Mariana. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lires, Carla Maria Laura. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cingolani, Celeste. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mozgovoj, Marina Valeria. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gentiluomo, Jimena. Laboratorio de Alimentos Stamboulian, Division Higiene y Seguridad Alimentaria y Ambiental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Principe, F.. Cooperativa Obrera; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sucari, Adriana. Laboratorio de Alimentos Stamboulian, Division Higiene y Seguridad Alimentaria y Ambiental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Horak, Celina Ines. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea. - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leotta, Gerardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
dc.journal.title
Meat Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0309174020308469
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2020.108414
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