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dc.contributor.author
Cap, Mariana  
dc.contributor.author
Lires, Carla Maria Laura  
dc.contributor.author
Cingolani, Celeste  
dc.contributor.author
Mozgovoj, Marina Valeria  
dc.contributor.author
Soteras, Trinidad  
dc.contributor.author
Gentiluomo, Jimena  
dc.contributor.author
Principe, F.  
dc.contributor.author
Sucari, Adriana  
dc.contributor.author
Horak, Celina Ines  
dc.contributor.author
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro  
dc.contributor.author
Vaudagna, Sergio Ramon  
dc.contributor.author
Leotta, Gerardo Anibal  
dc.date.available
2022-05-04T18:56:41Z  
dc.date.issued
2021-04  
dc.identifier.citation
Cap, Mariana; Lires, Carla Maria Laura; Cingolani, Celeste; Mozgovoj, Marina Valeria; Soteras, Trinidad; et al.; Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance; Elsevier; Meat Science; 174; 108414; 4-2021; 1-5  
dc.identifier.issn
0309-1740  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/156525  
dc.description.abstract
The aims of the present study were: a) to estimate the minimal dose of gamma irradiation required to reduce 5 log CFU/g of native O157 and non-O157 Shiga toxin-producing Escherichia coli population in ground beef samples inoculated with high inoculum; b) to assess its effectiveness in samples with low inoculum and 3) to evaluate consumer acceptance. Based on the results, 1 kGy was estimated as the minimal dose of gamma irradiation required to reduce 5 log CFU/g of STEC in ground beef. However, when samples with low inoculum level were subjected to 1 kGy, 3.9% of the samples were positive for stx and eae genes after an enrichment step. Consumer acceptance analysis was carried out with samples subjected to 2.5 kGy and no significant differences were found between irradiated and control samples. Therefore, 2.5 kGy was identified as the gama irradiation dose that reduces STEC but has no impact on consumer acceptance of ground beef.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
GAMMA IRRADIATION  
dc.subject
STEC  
dc.subject
MEAT  
dc.subject
GROUND BEEF  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-07-30T18:23:10Z  
dc.journal.volume
174  
dc.journal.number
108414  
dc.journal.pagination
1-5  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Cap, Mariana. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lires, Carla Maria Laura. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cingolani, Celeste. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mozgovoj, Marina Valeria. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gentiluomo, Jimena. Laboratorio de Alimentos Stamboulian, Division Higiene y Seguridad Alimentaria y Ambiental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Principe, F.. Cooperativa Obrera; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sucari, Adriana. Laboratorio de Alimentos Stamboulian, Division Higiene y Seguridad Alimentaria y Ambiental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Horak, Celina Ines. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea. - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Leotta, Gerardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina  
dc.journal.title
Meat Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0309174020308469  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2020.108414