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dc.contributor.author
Higuera Coelho, Ricardo Alejandro  
dc.contributor.author
Lizarraga, Leonardo  
dc.contributor.author
Ponce, Nora Marta Andrea  
dc.contributor.author
Stortz, Carlos Arturo  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.contributor.author
Bernhardt, Dana Cecilia  
dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi  
dc.date.available
2022-04-26T11:50:50Z  
dc.date.issued
2021-11  
dc.identifier.citation
Higuera Coelho, Ricardo Alejandro; Lizarraga, Leonardo; Ponce, Nora Marta Andrea; Stortz, Carlos Arturo; Rojas, Ana Maria Luisa; et al.; Novel gelling pectins from Zea mays husks’ agro-industrial residue and their interaction with calcium and iron (II); Elsevier; Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre; 26; 11-2021; 1-10  
dc.identifier.issn
2212-6198  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/155777  
dc.description.abstract
Pectin enriched fractions were isolated from maize husks. High-power ultrasound (US) pretreatment increased the yield in pectin extraction performed through alkaline hydrolysis of ferulate-bridges followed by hydrolysis with cellulase. The fraction obtained (MP-US) was a homogalacturonan (67% w/w uronic acids, UA). MP-US showed an average molecular weight (Mw) of 108,600 Da with a polydispersity (Mw/Mn) of 3.45, which means that the chain lengths are different as is generally observed in pectins even of the same origin. Atomic force microscopy confirmed non-aggregated thin fibres (77-71 nm contour-length), which may justify the exceptional water solubility. Without US, the fraction obtained (MP) was also a homogalacturonan (63% w/w UA) of 166,000 Da of Mw with higher polydispersity (4.24). MP showed aggregated fibres, coinciding with its difficult dissolution in water, as usually observed with pectins. Hydrodynamic diameter at pH 6.0 was lower for MP-US (122 nm) than for MP (350 nm). MP-US and MP interacted with essential human nutrients like calcium and iron (II) in a different manner. Both pectins were overly sensitive to calcium (1.25 × 10􀀀 4 mol/g UA), which electrostatically cross-linked the pectins in thermo-irreversible gels at pH 6.0. Instead, iron (II) formed thermoreversible ?weak-type? gel networks due to the predominance of hydrogen bonding. These features could be relevant for the intestinal bio-accessibility of calcium and iron (II). In conclusion, the novel pectins extracted from corn husks can be useful as texture modifiers in food and pharmaceutical applications, with potential bioactivity for the delivery of essential nutrients, while allowing valorisation of corn residues.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
PECTIN  
dc.subject
AFM  
dc.subject
CELLULASE  
dc.subject
FERRUOSE PECTIN GEL  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Novel gelling pectins from Zea mays husks’ agro-industrial residue and their interaction with calcium and iron (II)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-03T20:39:24Z  
dc.journal.volume
26  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Higuera Coelho, Ricardo Alejandro. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lizarraga, Leonardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Bionanociencias "Elizabeth Jares Erijman"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ponce, Nora Marta Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stortz, Carlos Arturo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bernhardt, Dana Cecilia. Universidad Argentina de la Empresa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.journal.title
Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212619821000139  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bcdf.2021.100273